Lato to czas, gdy mamy więcej energii i nabieramy chęci do przygotowywania zdrowych i pełnowartościowych posiłków, którymi możemy delektować się na łonie natury. Jakich produktów nie może zabraknąć w naszej letniej diecie? Na jakie posiłki warto postawić? Latem postaw na letnie wypieki – ich podstawą niech będzie mąka żytnia. Co jeszcze powinno znaleźć się w naszym letnim jadłospisie?
Arbuz
Utrzymanie nawodnienia sprawia, że Twoja pamięć jest wyostrzona, a nastrój stabilny. Pomaga również utrzymać ciało w chłodzie (poprzez pocenie się) podczas gorących letnich miesięcy. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz tylko pić wody. Możesz ją również spożywać: oprócz dostarczania chroniącego skórę likopenu, arbuz składa się w 92 procentach z wody. Kolejna korzyść? Badania wykazują, że spożywanie pokarmów bogatych w wodę pozwala Ci się nasycić mniejszą ilością kalorii. (Co ciekawe, picie wody razem z jedzeniem nie daje tego samego efektu).
Kukurydza
Nic tak nie kojarzy się z latem jak świeża, słodka kukurydza. A czy wiesz, że dwa antyoksydanty – luteina i zeaksantyna – zawarte w kukurydzy mogą działać jak naturalne okulary przeciwsłoneczne, pomagając w tworzeniu pigmentu plamki żółtej, który odfiltrowuje niektóre szkodliwe promienie słoneczne? Te same przeciwutleniacze mogą również pomóc obniżyć ryzyko rozwoju związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej – głównej przyczyny ślepoty u osób powyżej 60 roku życia (choć wiele uszkodzeń pojawia się kilkadziesiąt lat wcześniej).
Pomidory
Nie ma wątpliwości, że krem z filtrem powinien być pierwszą linią obrony przed palącym letnim słońcem. Jednak jedzenie pomidorów może zapewnić Ci dodatkową ochronę: spożywanie większej ilości likopenu – karotenoidu, który sprawia, że pomidory są czerwone – może chronić Twoją skórę przed oparzeniami słonecznymi. W jednym z badań, uczestnicy wystawieni na działanie promieni UV mieli o prawie 50 procent mniej zaczerwienień skóry po spożyciu 2 1/2 łyżki stołowej pasty pomidorowej (lub wypiciu około 1 2/3 szklanki soku marchwiowego dziennie), jako dodatku do ich regularnej diety, przez 10 do 12 tygodni. Suplementy nie były jednak tak skuteczne: w tym samym badaniu, osoby, które otrzymywały suplement likopenu lub likopen syntetyczny nie były znacząco chronione przed oparzeniami słonecznymi.
Wiśnie
Tego lata ciesz się zarówno słodkimi, jak i cierpkimi odmianami owoców. Picie soku z wiśni może pomóc Ci lepiej spać i zmniejszyć ból po treningu. Ale czy wiesz, że związki zawarte w tartych wiśniach mogą również pomóc Ci w odchudzaniu i uzyskaniu szczuplejszej sylwetki? Antocyjany zawarte w tartych wiśniach aktywują cząsteczkę, która pomaga w przyspieszeniu spalania tłuszczu i zmniejszeniu jego magazynowania. Nie można nie wspomnieć o tym, że wiśnie są bogate w potas, który jest naturalnym składnikiem obniżającym ciśnienie krwi. Ponadto, owoce te są bogate w beta karoten, witaminę C, antocyjany i kwercetynę, które mogą przeciwdziałać pojawieniu się raka.
Maliny
Maliny są doskonałym źródłem błonnika – niektóre z nich są rozpuszczalne w postaci pektyn, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Jedna filiżanka malin zawiera 8 gramów błonnika.