Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony, które można przygotować na bardzo wiele sposobów. Jednakże, aby móc uzyskać prawdziwie włoski charakter potrawy, koniecznie trzeba wybierać włoskie produkty do jej przygotowania. Doskonałym przykładem włoskiego makaronu jest Calamarata. Makaron ten bardzo dobrze łączy się z rozmaitymi sosami, ale też ze względu na swój kształt można podawać go w wersji nadziewanej. Jak cieszyć się tym wyjątkowym produktem?
Jak wygląda Calamarata i w jaki sposób powstaje?
Tradycja wykonywania tego właśnie makaronu pochodzi z Włoszech i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Do jego przygotowania wykorzystuje się semolinę z pszenicy durum oraz wodę, a sam kształt makaronu jest efektem zastosowania charakterystycznych, tradycyjnych form, które pozwalają także na nadanie finalnemu produktowi porowatości. To właśnie dzięki temu zabiegowi podawany razem z sosem może się z nim idealnie połączyć. Kształt makaronu Calamarata jest charakterystyczny i przypomina krążki kalmarów. Aby zachować wszystkie cenne składniki, makaron w procesie produkcji jest bardzo wolno suszony w niewysokiej temperaturze. W efekcie można otrzymać produkt o wysokiej jakości.
Z czym w praktyce podawać makaron Calamarata?
Włoskie smaki są bardzo inspirujące, a sam makaron można obecnie kupić bez większych problemów. Podążając za włoskimi inspiracjami, produkt ten można przygotować przynajmniej na kilka różnych sposobów:
- Z owocami morza- ze względu na fakt, że Calamarata swoim kształtem przypomina krążki kalmarów, można ją podać właśnie z kalmarami. Połączenie to będzie lekkie i będzie nawiązywało do kuchni śródziemnomorskiej. Uzupełnieniem dania mogą być pomidorki koktajlowe, a także aromatyczne zioła, chociażby te z mieszanki ziół prowansalskich.
- Makaron bardzo dobrze daje się nadziewać. Można więc wykonać nadzienie serowe będące połączeniem różnych serów, takich jak chociażby ricotta, sery pleśniowe czy ser feta. Do nadzienia również można dodać zioła, ale i pieprz, który doda całości pikanterii.
- Podążając za klasyką można wykorzystać ten makaron do popularnego sosu bolońskiego.
- Calamarata sprawdzi się do sosu, który będzie zawierał sporą ilość warzyw: pomidory, cukinię czy też bakłażana. Sos można dusić na białym winie tak, aby dodać mu specyficznego posmaku. Będzie to danie lekkie, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu i pyszne. Na koniec całość z powodzeniem można posypać startym na tarce parmezanem.