Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, która od zawsze gości w sercach i żołądkach Polaków. Pojawia się jako pierwsze danie na uroczystościach i ważnych wydarzeniach. W chłodne dni rozgrzewa i pozwala uciec od przeziębienia i grypy. Wiele osób zastanawia się, jak ugotować dobry rosół. Chcesz poznać odpowiedź na to pytanie? To żaden sekret! Wystarczy, że przeczytasz nasz artykuł z przydatnymi poradami i przepisem.
Rosół – wartości odżywcze
Rozgrzewająca zupa, jaką jest rosół, ma wiele wartości odżywczych, które pozwalają zachować zdrowie. Mnóstwo witamin, potas, selen, cynk i inne składniki mineralne to idealne wsparcie dla organizmu w trakcie choroby. Lekkostrawność tego posiłku sprawi, że dobrze sprawdzi się we wszelkich problemach z jelitami, ponieważ układ pokarmowy nie będzie miał problemu z jego strawieniem. Wsparcie w odpowiedziach zapalnych i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego sprawi, że grypa i przeziębienie nie zagrzeją u nas miejsca.
Rosół – składniki
Najlepszą zupą będzie rumiany tęgi rosół na wielu mięsach w stylu Magdy Gessler. Połączenie warzyw z mięsem pozwoli osiągnąć najlepszy efekt i w smaku, i w prozdrowotnym działaniu. Nie możemy też zapomnieć o włoszczyźnie, czyli pietruszce, marchewce oraz selerze. Ważną rolę odgrywają również przyprawy. Najlepiej sprawdzi się klasyczna sól oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Przepis na dobry rosół
Warszawa to prawdziwa stolica wyśmienitego jedzenia. Wśród wybitnych restauracji znajduje się U Fukiera, gdzie podawany rosół na wielu mięsach robi prawdziwą furorę. Jego przygotowywanie rozpoczynamy od obróbki wstępnej warzyw, drobiu, wołowiny cielęciny. Wszystko kroimy i zalewamy wodą, dodając też wcześniej skarmelizowaną, a wręcz spieczoną cebulę wraz z łupinami. Następnie dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez wiele godziny, pamiętając, żeby ogień był niewielki. Dodajemy natkę pietruszki, lubczyk i sól. Kontynuujemy gotowanie na małym palniku przez kilkadziesiąt minut. Kiedy zupa jest gotowa, podajemy ją z gorącym domowym makaronem, kluskami lanymi, zacierkami lub kołdunami litewskimi. Warzywa i mięso wyjęte z zupy można pomysłowo wykorzystać do innych dań, na przykład potrawki lub pierogów.
Rosół jako jedna z tradycyjnych, polskich zup, często gości na naszych stołach. Dobry przepis na tęgi rosół nie jest żadną tajemnicą – jest umieszczony kilka linijek wyżej! Aromatyczny i klarowny bulion stanowi nie tylko przepyszny posiłek, ale także dobrą bazę do innych potraw. Głęboki smak, jaki ma tęgi rosół Magdy Gessler, na pewno pozostanie w Waszych wspomnieniach na długo.