Loading...

Przepis na rosół idealny – jak ugotować dobry rosół?

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, która od zawsze gości w sercach i żołądkach Polaków. Pojawia się jako pierwsze danie na uroczystościach i ważnych wydarzeniach. W chłodne dni rozgrzewa i pozwala uciec od przeziębienia i grypy. Wiele osób zastanawia się, jak ugotować dobry rosół. Chcesz poznać odpowiedź na to pytanie? To żaden sekret! Wystarczy, że przeczytasz nasz artykuł z przydatnymi poradami i przepisem.

Rosół – wartości odżywcze

Rozgrzewająca zupa, jaką jest rosół, ma wiele wartości odżywczych, które pozwalają zachować zdrowie. Mnóstwo witamin, potas, selen, cynk i inne składniki mineralne to idealne wsparcie dla organizmu w trakcie choroby. Lekkostrawność tego posiłku sprawi, że dobrze sprawdzi się we wszelkich problemach z jelitami, ponieważ układ pokarmowy nie będzie miał problemu z jego strawieniem. Wsparcie w odpowiedziach zapalnych i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego sprawi, że grypa i przeziębienie nie zagrzeją u nas miejsca.

Rosół – składniki

Najlepszą zupą będzie rumiany tęgi rosół na wielu mięsach w stylu Magdy Gessler. Połączenie warzyw z mięsem pozwoli osiągnąć najlepszy efekt i w smaku, i w prozdrowotnym działaniu. Nie możemy też zapomnieć o włoszczyźnie, czyli pietruszce, marchewce oraz selerze. Ważną rolę odgrywają również przyprawy. Najlepiej sprawdzi się klasyczna sól oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Przepis na dobry rosół

Warszawa to prawdziwa stolica wyśmienitego jedzenia. Wśród wybitnych restauracji znajduje się U Fukiera, gdzie podawany rosół na wielu mięsach robi prawdziwą furorę. Jego przygotowywanie rozpoczynamy od obróbki wstępnej warzyw, drobiu, wołowiny cielęciny. Wszystko kroimy i zalewamy wodą, dodając też wcześniej skarmelizowaną, a wręcz spieczoną cebulę wraz z łupinami. Następnie dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez wiele godziny, pamiętając, żeby ogień był niewielki. Dodajemy natkę pietruszki, lubczyk i sól. Kontynuujemy gotowanie na małym palniku przez kilkadziesiąt minut. Kiedy zupa jest gotowa, podajemy ją z gorącym domowym makaronem, kluskami lanymi, zacierkami lub kołdunami litewskimi. Warzywa i mięso wyjęte z zupy można pomysłowo wykorzystać do innych dań, na przykład potrawki lub pierogów.

Rosół jako jedna z tradycyjnych, polskich zup, często gości na naszych stołach. Dobry przepis na tęgi rosół nie jest żadną tajemnicą – jest umieszczony kilka linijek wyżej! Aromatyczny i klarowny bulion stanowi nie tylko przepyszny posiłek, ale także dobrą bazę do innych potraw. Głęboki smak, jaki ma tęgi rosół Magdy Gessler, na pewno pozostanie w Waszych wspomnieniach na długo.

Posted in: Dom
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Drobne upominki dla klientów pomagają budować partnerskie relacje na długi czas. Klienci, którzy czują się doceniani, chętniej wracają, by dokonać...

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Worków foliowych używamy właściwie na każdym kroku – do przechowywania, pakowania, transportowania. Wiele firm wykorzystuje duże ilości opakowań w swoim...

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Wybór dobrego ketchupu to nie lada wyzwanie. Wielu z nas ma swoje ulubione marki i smaki, które kojarzą się z...