Loading...

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze znika ono z talerzy gości. Trudno się temu dziwić! Jest naprawdę niezwykle smaczne i przy tym zupełnie inne od standardowych serników, które wszystkim zdążyły się już znudzić. Dowiedz się już dziś, jak przygotować ten pyszny specjał i spraw, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia!

Ciasto pijana zakonnica – jak je przygotować?

Ciasto pijana zakonnicaSekret tkwi w prostocie. Ciasto „Pijana Zakonnica” nie składa się z niesamowitej ilości warstw, kremów, wydziwianych galaretek i tysięcy rozmaitych dodatków. Jest całkiem proste i prawdopodobnie jest to jeden z powodów jego wysokiej popularności. Składa się wyłącznie z trzech części: biszkoptu, kremu oraz puszystego wierzchu. Każdy poszczególny segment najlepiej przygotować sobie oddzielnie. A dopiero później je ze sobą połączyć i ewentualnie ozdobić wedle własnych preferencji. Na pierwszy rzut idzie zatem biszkopt.

W cieście „Pijana Zakonnica” wykonywany jest z podstawowych składników: 7 całych jajek, 4 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej, 4 pełnych łyżek mąki tortowej, 2 mniejszych łyżeczek proszku do pieczenia, 8 łyżek białego cukru i jednej łyżeczki winnego octu. Na początku białka należy oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie można dołączyć do nich kolejno: cukier, resztę jajek, obie mąki, proszek do pieczenia i łyżeczkę winnego octu. Po zmiksowaniu masy należy upiec ją w temperaturze 160 stopni C (czas pieczenia wynosi ok. 40 minut). Ostudzone ciasto warto dodatkowo nakłuć widelcem, by przepuściło trochę powietrza.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-upiec-dobry-biszkopt-czego-nie-wolno-robic/

Jak przygotować odpowiedni krem?

Drugi etap kuchennych prac to przygotowanie kremu. Do jego wykonania potrzebne są: jedna szklanka wody, jedna szklanka białego cukru, 2 duże łyżki kakao, pół kostki masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady i 150 ml wódki. Wodę należy zagotować w większym garnku, a pozostałe składniki (z wyjątkiem wódki) wymieszać w oddzielnej misce i następnie wsypać do wody, cały czas mieszając. Dopiero gdy stworzą one jednolitą ładną masę, można uzupełnić je 150 ml wódki. Raz jeszcze zamieszać i ściągnąć garnek z palnika. Krem powinien delikatnie ostygnąć.

Gdy nie będzie już gorący, należy wylać go na przygotowany wcześniej biszkopt i przejść do tzw. „wisienki na torcie”, czyli puszystego wierzchu. Niecały litr śmietany kremówki należy ubić razem z dwoma łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem śmietany w proszku. Masą można wyłożyć całą górną część ciasta, a następnie przyozdobić ją dowolnymi ciasteczkami bądź pokruszonymi batonikami. Wypiek wymaga jeszcze schłodzenia. Najlepiej potrzymać go przez przynajmniej kilka godzin przez przybyciem gości. Na zimno smakuje najlepiej!

Ciasto zakonnica – wersja dla dzieci

Ciasto zakonnica można wykonać w wersji bezalkoholowej dla dzieci. Wtedy zamiast wódki używa się soku z ananasa lub z brzoskwini. Zakonnica nie będzie już pijana, ale za to dzieci będą mogły również skosztować tego smacznego wypieku!

Podsumowanie

Wszystkie składniki użyte w cieście „Pijana Zakonnica” przeważnie na co dzień występują w polskich domach, dlatego nawet gdy goście mają wpaść z niezapowiedzianą wizytą, bez trudu można wykonać ten wypiek. A na pewno warto! Smak jest nieziemski i niepowtarzalny.

Inną ciekawą i przepyszną propozycją ciasta jest deser orzechowo-daktylowo-miodowy, który nie jest taki trudny w wykonaniu. Wystarczy tylko przygotować ciasto, polewę i krem a wszelkie potrzebne składniki można znaleźć w swoim domu. Może oprócz daktyli, jednak dla smaku tego deseru warto poświęcić 20 minut na wyjście po nie do supermarketu. Ten wypiek z pewnością sprawi, że kubki smakowe dorosłych, jak i dzieci będą zachwycone! Spróbuj, a zobaczysz, że nie będziesz żałował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja kojarzyć się z wielkimi zmianami, ale są różne sytuacje i przykładem tego jest cukier puder. Mowa o czymś, co...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga...

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Zastanawiasz się nad tym, jak urzec swoją dziewczynę/chłopaka? Jeśli tak, dobrym rozwiązaniem może okazać się ciekawy pomysł na kolację dla...

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wiele osób zastanawia się, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała. Warto zainteresować się tym tematem, jeśli twoją pasją jest amatorskie...

Jak wybrać ekspres do kawy?

Jak wybrać ekspres do kawy?

Na rynku znajdziemy coraz to szerszą ofertę ekspresów do kawy, co sprawia, że wybór odpowiedniego sprzętu nie jest wcale prostym zadaniem....