Loading...

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze znika ono z talerzy gości. Trudno się temu dziwić! Jest naprawdę niezwykle smaczne i przy tym zupełnie inne od standardowych serników, które wszystkim zdążyły się już znudzić. Dowiedz się już dziś, jak przygotować ten pyszny specjał i spraw, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia!

Ciasto pijana zakonnica – jak je przygotować?

Ciasto pijana zakonnicaSekret tkwi w prostocie. Ciasto „Pijana Zakonnica” nie składa się z niesamowitej ilości warstw, kremów, wydziwianych galaretek i tysięcy rozmaitych dodatków. Jest całkiem proste i prawdopodobnie jest to jeden z powodów jego wysokiej popularności. Składa się wyłącznie z trzech części: biszkoptu, kremu oraz puszystego wierzchu. Każdy poszczególny segment najlepiej przygotować sobie oddzielnie. A dopiero później je ze sobą połączyć i ewentualnie ozdobić wedle własnych preferencji. Na pierwszy rzut idzie zatem biszkopt.

W cieście „Pijana Zakonnica” wykonywany jest z podstawowych składników: 7 całych jajek, 4 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej, 4 pełnych łyżek mąki tortowej, 2 mniejszych łyżeczek proszku do pieczenia, 8 łyżek białego cukru i jednej łyżeczki winnego octu. Na początku białka należy oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie można dołączyć do nich kolejno: cukier, resztę jajek, obie mąki, proszek do pieczenia i łyżeczkę winnego octu. Po zmiksowaniu masy należy upiec ją w temperaturze 160 stopni C (czas pieczenia wynosi ok. 40 minut). Ostudzone ciasto warto dodatkowo nakłuć widelcem, by przepuściło trochę powietrza.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-upiec-dobry-biszkopt-czego-nie-wolno-robic/

Jak przygotować odpowiedni krem?

Drugi etap kuchennych prac to przygotowanie kremu. Do jego wykonania potrzebne są: jedna szklanka wody, jedna szklanka białego cukru, 2 duże łyżki kakao, pół kostki masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady i 150 ml wódki. Wodę należy zagotować w większym garnku, a pozostałe składniki (z wyjątkiem wódki) wymieszać w oddzielnej misce i następnie wsypać do wody, cały czas mieszając. Dopiero gdy stworzą one jednolitą ładną masę, można uzupełnić je 150 ml wódki. Raz jeszcze zamieszać i ściągnąć garnek z palnika. Krem powinien delikatnie ostygnąć.

Gdy nie będzie już gorący, należy wylać go na przygotowany wcześniej biszkopt i przejść do tzw. „wisienki na torcie”, czyli puszystego wierzchu. Niecały litr śmietany kremówki należy ubić razem z dwoma łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem śmietany w proszku. Masą można wyłożyć całą górną część ciasta, a następnie przyozdobić ją dowolnymi ciasteczkami bądź pokruszonymi batonikami. Wypiek wymaga jeszcze schłodzenia. Najlepiej potrzymać go przez przynajmniej kilka godzin przez przybyciem gości. Na zimno smakuje najlepiej!

Ciasto zakonnica – wersja dla dzieci

Ciasto zakonnica można wykonać w wersji bezalkoholowej dla dzieci. Wtedy zamiast wódki używa się soku z ananasa lub z brzoskwini. Zakonnica nie będzie już pijana, ale za to dzieci będą mogły również skosztować tego smacznego wypieku!

Podsumowanie

Wszystkie składniki użyte w cieście „Pijana Zakonnica” przeważnie na co dzień występują w polskich domach, dlatego nawet gdy goście mają wpaść z niezapowiedzianą wizytą, bez trudu można wykonać ten wypiek. A na pewno warto! Smak jest nieziemski i niepowtarzalny.

Inną ciekawą i przepyszną propozycją ciasta jest deser orzechowo-daktylowo-miodowy, który nie jest taki trudny w wykonaniu. Wystarczy tylko przygotować ciasto, polewę i krem a wszelkie potrzebne składniki można znaleźć w swoim domu. Może oprócz daktyli, jednak dla smaku tego deseru warto poświęcić 20 minut na wyjście po nie do supermarketu. Ten wypiek z pewnością sprawi, że kubki smakowe dorosłych, jak i dzieci będą zachwycone! Spróbuj, a zobaczysz, że nie będziesz żałował.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...