Loading...

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze znika ono z talerzy gości. Trudno się temu dziwić! Jest naprawdę niezwykle smaczne i przy tym zupełnie inne od standardowych serników, które wszystkim zdążyły się już znudzić. Dowiedz się już dziś, jak przygotować ten pyszny specjał i spraw, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia!

Ciasto pijana zakonnica – jak je przygotować?

Ciasto pijana zakonnicaSekret tkwi w prostocie. Ciasto „Pijana Zakonnica” nie składa się z niesamowitej ilości warstw, kremów, wydziwianych galaretek i tysięcy rozmaitych dodatków. Jest całkiem proste i prawdopodobnie jest to jeden z powodów jego wysokiej popularności. Składa się wyłącznie z trzech części: biszkoptu, kremu oraz puszystego wierzchu. Każdy poszczególny segment najlepiej przygotować sobie oddzielnie. A dopiero później je ze sobą połączyć i ewentualnie ozdobić wedle własnych preferencji. Na pierwszy rzut idzie zatem biszkopt.

W cieście „Pijana Zakonnica” wykonywany jest z podstawowych składników: 7 całych jajek, 4 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej, 4 pełnych łyżek mąki tortowej, 2 mniejszych łyżeczek proszku do pieczenia, 8 łyżek białego cukru i jednej łyżeczki winnego octu. Na początku białka należy oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie można dołączyć do nich kolejno: cukier, resztę jajek, obie mąki, proszek do pieczenia i łyżeczkę winnego octu. Po zmiksowaniu masy należy upiec ją w temperaturze 160 stopni C (czas pieczenia wynosi ok. 40 minut). Ostudzone ciasto warto dodatkowo nakłuć widelcem, by przepuściło trochę powietrza.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-upiec-dobry-biszkopt-czego-nie-wolno-robic/

Jak przygotować odpowiedni krem?

Drugi etap kuchennych prac to przygotowanie kremu. Do jego wykonania potrzebne są: jedna szklanka wody, jedna szklanka białego cukru, 2 duże łyżki kakao, pół kostki masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady i 150 ml wódki. Wodę należy zagotować w większym garnku, a pozostałe składniki (z wyjątkiem wódki) wymieszać w oddzielnej misce i następnie wsypać do wody, cały czas mieszając. Dopiero gdy stworzą one jednolitą ładną masę, można uzupełnić je 150 ml wódki. Raz jeszcze zamieszać i ściągnąć garnek z palnika. Krem powinien delikatnie ostygnąć.

Gdy nie będzie już gorący, należy wylać go na przygotowany wcześniej biszkopt i przejść do tzw. „wisienki na torcie”, czyli puszystego wierzchu. Niecały litr śmietany kremówki należy ubić razem z dwoma łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem śmietany w proszku. Masą można wyłożyć całą górną część ciasta, a następnie przyozdobić ją dowolnymi ciasteczkami bądź pokruszonymi batonikami. Wypiek wymaga jeszcze schłodzenia. Najlepiej potrzymać go przez przynajmniej kilka godzin przez przybyciem gości. Na zimno smakuje najlepiej!

Ciasto zakonnica – wersja dla dzieci

Ciasto zakonnica można wykonać w wersji bezalkoholowej dla dzieci. Wtedy zamiast wódki używa się soku z ananasa lub z brzoskwini. Zakonnica nie będzie już pijana, ale za to dzieci będą mogły również skosztować tego smacznego wypieku!

Podsumowanie

Wszystkie składniki użyte w cieście „Pijana Zakonnica” przeważnie na co dzień występują w polskich domach, dlatego nawet gdy goście mają wpaść z niezapowiedzianą wizytą, bez trudu można wykonać ten wypiek. A na pewno warto! Smak jest nieziemski i niepowtarzalny.

Inną ciekawą i przepyszną propozycją ciasta jest deser orzechowo-daktylowo-miodowy, który nie jest taki trudny w wykonaniu. Wystarczy tylko przygotować ciasto, polewę i krem a wszelkie potrzebne składniki można znaleźć w swoim domu. Może oprócz daktyli, jednak dla smaku tego deseru warto poświęcić 20 minut na wyjście po nie do supermarketu. Ten wypiek z pewnością sprawi, że kubki smakowe dorosłych, jak i dzieci będą zachwycone! Spróbuj, a zobaczysz, że nie będziesz żałował.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Wybór dobrego ketchupu to nie lada wyzwanie. Wielu z nas ma swoje ulubione marki i smaki, które kojarzą się z...

Kolendra – Królowa Przypraw. Odkrywaj jej smak i zdrowotne właściwości

Kolendra – Królowa Przypraw. Odkrywaj jej smak i zdrowotne właściwości

Czy zastanawiałeś się, jaką przyprawę warto dodać do swojego dania, aby nadać mu wyjątkowego smaku i aromatu? Kolendra przyprawa może...

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne funkcjonowanie. Służą one bowiem do serwowania rozmaitych...

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest jednym z tych produktów, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości i tym samym powinien...

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie zyskują ostatnio coraz większą popularność. Jedną z ich największych zalet jest prostota i uniwersalność. Są świetnym uzupełnieniem wielu...