Organizacja wesela jest bardzo ważna, ponieważ para młoda chce pokazać, jak zadbała o swoich gości. Warto wiedzieć, które elementy są najważniejsze w czasie organizacji wesela. Dowiedz się, jakie przystawki na wesele warto podać swoim gościom.
Czego dowiesz się z tego artykułu:
- Gdzie robić wesele?
- Jakie są najpopularniejsze przystawki na wesele?
- Przystawki na zimno na wesele
- Przystawki na wesele – kuchnie świata
- Bogato zastawiony stół to nie wszystko
Zobacz także: https://upieczmy.pl/modne-dekoracje-na-tort-weselny-2021-2022/
Gdzie robić wesele?
W Polsce przyjęło się, że wesela organizowane są w domach weselnych. Osoby, które zdecydowały się na taką opcję, mogą być pewne, że zorganizowane będzie wszystko to, co trzeba, ponieważ domy weselne specjalizują się w szerokich usługach. Najczęściej to również domy weselne organizują gry i zabawy oraz co najważniejsze również posiłki. Para młoda ma dostęp do szerokiego menu, w którym należy wskazać kilka pozycji, które znaleźć mają się na weselu.
Co ważne, chcąc zadbać o gości, którzy są np. na jakiejś diecie, to należy zawczasu zgłosić to do organizatora. Nikt nie chce przecież, żeby weganin lub wegetarianin został bez posiłku w czasie wielogodzinnych zabaw. Podczas wyboru domu weselnego, kierujmy się nie tylko tym, jak wygląda i jakie ma możliwości przystrojenia, ponieważ równie ważne jest to, jaką kuchnię oferuje. Jest to bardzo ważne, z uwagi na fakt, że koszty posiłków to znaczna część wszystkich kosztów związanych z domem weselnym.
Warto więc zapoznać się z opiniami osób, które już jadły wcześniej w danej restauracji. Takich opinii można szukać wśród swoich znajomych lub też w sieci, gdzie ludzie chętnie udostępniają swoje opinie innym parom młodym. Każdy chce odpowiednio ugościć przybyłe osoby, to właśnie posiłki wpływają w dużej mierze na odbiór jakości przyjęcia.
Przystawki na wesele
Same posiłki ciepłe to nie wszystko. Jak wiadomo, otrzymuje się je co dany okres, a w tym czasie goście mogą zajadać się przystawkami. W ofercie wielu lokali znaleźć można mnogość ciekawych lub mniej przystawek, które spodobają się gościom. W przypadku przystawek należy również kierować się potrzebami gości, którzy np. nie jedzą mięsa.
Jakie są najpopularniejsze przystawki na weselu?
Są to przede wszystkim potrawy mięsne na chłodno, sałatki lub niewielkie kanapeczki. Co ważne, nie każde mięso jest dobre na zimno. Z tego też powodu zaleca się wybór drobiu lub ryb. Najczęściej podawane są one w formie ruloników lub mikro kanapeczek, które można zjeść jednym kęsem. Na stołach weselnych powinny znaleźć się również pyszne sałatki, które dodatkowo wzbogacają talerz.
Przystawki na zimno na wesele to oczywiście coś, co powinno być odpowiednio dobrane. Warto przed dokonaniem wyboru dowiedzieć się, jakie alergeny zawiera dany posiłek, po to, aby móc powiedzieć o tym swoim gościom.
Przystawki na zimno na wesele
Z pewnością zimne przystawki na wesele to idealny posiłek na początek spotkania i nie tylko! Są łatwe do przygotowania i mogą być przygotowane wcześniej. Ponadto, goście będą mogli się nimi delektować przed rozpoczęciem się biesiady lub w jej trakcie.
Oto przepisy na trzy zimne przystawki, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom.
1. Słynna sałatka jarzynowa
Składniki:
– 2 pory
– 1 seler
– 1 marchewka
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 2 łyżki ogórków konserwowych
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do miski. Dodajemy także ogórki konserwowe. Wszystko oczywiście mieszamy. W osobnej misce mieszamy majonez, jogurt, sól i pieprz. Dodajemy do warzyw i mieszamy dokładnie.
2. Tarta z warzywami
Składniki:
– 1 płat ciasta francuskiego
– 1/4 pęczka brokułów
– 1/4 pęczka kalafiora
– 2 łyżki oliwy
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Płatek ciasta francuskiego kroimy w kształt kwadratu. Brokuły i kalafiora kroimy w małe różyczki. warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na cieście układamy warzywa. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
3. Roladki z serem i szynką
Składniki:
– 8 plasterków szynki
– 4 kulki sera mozzarella
– 1/2 pęczka rukoli
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka bazylii
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Na każdym plastrze szynki układamy po kulce sera i liść rukoli. Zwijamy w roladkę. Roladki układamy na talerzu. Posypujemy bazylią, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przystawki na wesele – postaw na kuchnie świata
Poszukując inspiracji na przystawki na wesele warto zdecydować się na kuchnie świata. Można zorganizować małe kąciki z propozycją zakąsek z różnych kultur lub postawić na jeden kraj.
Przystawki prosto z Hiszpanii
Kuchnia w Hiszpanii jest bardzo różnorodna i aromatyczna. Możesz zdecydować się w niej na przystawki, takie jak: churro, gazpacho i chorizo.Przystawki greckie
Kuchnia grecka jest słynie ze swej lekkostrawności. Jakie przystawki śródziemnomorskie warto przyrządzić? Postaw na tiropitakię, sałatkę grecką i tzatziki.
Przystawka na wesele z Włoch
Kuchnia francuska również znana jest ze swojej lekkości w potrawach. Decydując się na nią, można przyrządzić, takie dania jak: ratatuj, ciasto francuskie i oczywiście deski serów.
Przystawki na wesele – przepisy dla wegetarian
Z pewnością wegetarianizm to w obecnych czasach dieta coraz częściej stosowana. Dlatego też warto przygotować odpowiednie przystawki, które sprostają oczekiwaniom gości weselnych. Najlepsze przystawki wegetariańskie to te, które są łatwe do przygotowania, a jednocześnie smaczne i estetycznie podane. Poniżej przedstawiamy przepisy na trzy takie przystawki.
1. Sałatka z kaszy jaglanej z warzywami i sosem vinegret
Składniki:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1/2 pęczka rzodkiewki
– 1/4 pęczka koperku
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną mieszamy z rzodkiewką, koperkiem i oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
2. Grzanki z serem i pomidorem
Składniki:
– 8 kromek chleba tostowego
– 2 łyżki masła
– 2 plasterki sera żółtego
– 1 pomidor
– 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
Na każdej kromce chleba rozsmarowujemy masło. Następnie kładziemy na nie plasterki sera i pokrojonego w kostkę pomidora. Posypujemy oregano. Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
3. Placuszki z buraczków
Składniki:
– 2 buraczki
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki z buraczków. Podajemy z chrzanem lub sosem warzywnym.
Bogato zastawiony stół to nie wszystko
Warto zadbać również o to, jak stół wygląda, toteż potrawy muszą być ładnie udekorowane. Wybierając dom weselny z restauracją, warto przede wszystkim skupić się na polecanych lokalach, w których to goście doświadczyli kontakt z wybitnie dobrym jedzeniem. Jeśli na weselu mają być dzieci, to należy również przygotować odpowiednie menu dla nich. Co ważne, obecnie odchodzi się od zwyczaju zapraszania całych rodzin na wesela, ponieważ organizuje się tylko imprezy dla dorosłych, którzy mogą się spokojnie bawić bez ciągłego kontrolowania swoich pociech.
Zobacz także: https://upieczmy.pl/menu-weselne-propozycje/