Loading...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego, że nie bez powodu ma ona dwie strony – błyszczącą i matową. Właśnie te dwie części wiążą się z odmiennymi właściwościami produktu. Aby sprawdzić, czy korzystasz z folii aluminiowej we właściwy sposób, zapoznaj się z poniższym artykułem.

Jak upiec aromatyczne potrawy, używając folii?

Folię aluminiową stosuje się do pieczenia rozmaitych potraw, takich jak ryby, ziemniaki i mięso. Zabezpiecza ona wnętrze piekarnika przed zabrudzeniem, przyspiesza proces pieczenia oraz zapewnia intensywniejszy aromat i większą soczystość dań. Potrawę przeznaczoną do upieczenia należy owinąć matową stroną skierowaną na zewnątrz, ponieważ to właśnie ta część pochłania ciepło, błyszcząca zaś je odbija. Folia doskonale sprawdzi się do przygotowania w piekarniku ziemniaków posypanych ziołami i ulubionymi przyprawami – szczególnie jeśli zależy Ci na smaku przypominającym ten z ogniska.

Podczas grillowania matowa strona folii aluminiowej również powinna znaleźć się na zewnątrz.

Dzięki temu ciepło zostanie równomiernie rozprowadzone po potrawach. Na grillu przyrządzisz na przykład filety z kurczaka, w przypadku których folia pozwoli na zachowanie pełni soczystości i aromatu. Chcąc ochronić przygotowywany posiłek przed rozpadnięciem, również możesz wykorzystać folię. Sprawdzi się ona szczególnie podczas grillowania kaszanki mogącej stracić swoją formę pod wpływem wysokiej temperatury.

Jak przedłużyć świeżość posiłków, stosując folię?

Jeśli zaś chcesz utrzymać świeżość posiłku, musisz postąpić inaczej niż w przypadku pieczenia. Matowa strona powinna znaleźć się wewnątrz, a nie na zewnątrz kanapek owijanych na drugie śniadanie. W ten sposób ograniczeniu ulegnie wpływ ciepła na posiłek i świeżość zostanie zachowana przez dłuższy czas. Błyszcząca część będzie bowiem odbijała światło i ciepło. Potrawę przechowywaną w lodówce należy owinąć tak samo jak tę przeznaczoną na drogę, aby zatrzymać jej świeżość. W przypadku chęci zachowania temperatury dania, błyszczącą stronę folii trzeba umieścić do wewnątrz.

Jeśli szukasz folii aluminiowej idealnej do pieczenia, grillowania oraz zachowania świeżości posiłków, zwróć uwagę na produkty marki Stella dostępne na stronie: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Są one wytrzymałe i doskonale sprawdzają się w codziennym użytkowaniu.

Materiał zewnętrzny

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...