Prawidłowa dieta to podstawa dbania o swoje zdrowie. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, należy dostarczać mu tłuszczy, węglowodanów, witamin, białek i innych składników odżywczych. Jedną z substancji, którą należy zawsze mieć w swojej diecie, są kwasy omega 3. Jakie są ich właściwości? W jakich produktach można je znaleźć?
Właściwości kwasów omega 3
Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, koniecznością jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości tłuszczów. Co ważne, powinny to być tłuszcze nienasycone, do których należą m.in. kwasy omega 3. Dzielą się one na kwasy ALA oraz DHA i EPA.
Kwasy tłuszczowe mają wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Wpływają m.in. na funkcjonowanie układu krążenia, poprzez regulację poziomu „dobrego” i „złego” cholesterolu. To przedkłada się na obniżenie tendencji do występowania miażdżycy oraz innych chorób żył i serca.
Mają również wpływ na układ nerwowy, ponieważ ludzka kora mózgowa w aż 60% składa się z kwasu DHA. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wzroku, koordynacji, a nawet uczenia się.
Kwasy omega 3 mają również udział w budowaniu serotoniny, która znana jest pod nazwą hormonu szczęścia, chociaż hormonem nie jest. Ma ona wpływ na nasze samopoczucie i odczuwanie zadowolenia.
Mają one również dobry wpływ na układ kostny, szczególnie stawy. Chronią je przed zapaleniami i łagodzą objawy np. reumatyzmu. Wzmacniają również mechanizmy obronne układu odpornościowego, chronią przed nowotworami, astmą i alergiami, a także wspomagają regenerację komórek.
Zawieranie kwasów tłuszczowych omega 3 to także konieczny element skutecznej diety na utratę nadmiarowych kilogramów. Nie odkładają się one w tkankach tłuszczowych a co więcej, sprawiają, że szybciej czujemy się nasyceni, dzięki czemu mamy mniejszy apetyt i prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Źródła kwasów omega 3
Jak wspomniano wcześniej kwasy tłuszczowe omega 3 dzielą się na EPA i DHA (kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy), oraz ALA (kwas alfa-linolenowy). Pierwsze dwa mają pochodzenie w przeważającej części zwierzęce. Są to przede wszystkim owoce morza i ryby morskie. Do stworzeń o najwyższej ilości kwasów w swojej budowie należą m.in. łosoś, makrela, sardynki i śledzie. Kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy są niezbędne w regulacji prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej można uzupełniać je dzięki suplementom na bazie alg i wodorostów. Natomiast dla osób, które np. nie lubią smaku ryb, zalecane są tabletki i tran z tłuszczu rybiego.
W przypadku kwasu alfa-linolenowego, zarówno wszystkożercy jak i osoby na diecie roślinnej, mogą korzystać z tych samych jego źródeł. Znajdują się one w olejach roślinnych, orzechach oraz pestkach. Kwas ALA najlepiej uzupełniać dzięki spożywaniu oleju lnianego, rzepakowego, sojowego, margaryny, oliwy z oliwek, orzechów włoskich oraz siemienia lnianego.
Dbając o swoje zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów i narządów, należy pamiętać o dołączaniu kwasów tłuszczowych omega 3 do swojej codziennej diety. Na rynku można znaleźć nie tylko produkty spożywcze, ale również suplementy, które w optymalny sposób zaspokoją nasze wymagania i potrzeby.