Loading...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące, ale również ze względu na właściwości prozdrowotne.

Ksylitol a cukier 

Słodkość ksylitolu jest porównywalna do słodkości sacharozy, lecz co ważne ma on w stosunku do sacharozy o 40 procent niższą wartość energetyczną (2,4 kcal/g) i niższy indeks glikemiczny (wynoszący 7). W związku z czym może być z powodzeniem wykorzystywany między innymi wśród osób odchudzających się oraz chorujących na cukrzycę lub insulinooporność, ponieważ w odróżnieniu od cukrów prostych tylko w niewielkim stopniu wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi. 

Ksylitol może być wykorzystywany do pieczenia oraz innych metod obróbki termicznej ze względu na stabilność w wysokiej temperaturze. Ważnym działaniem słodzidła jest jego działanie przeciwpróchnicze, a więc wprost przeciwne do działania cukru, co jest jego kolejną zaletą. Ksylitol tylko w niewielkiej części jest wchłaniany przez przewód pokarmowy. Niestrawiona część ksylitolu przechodzi do jelita grubego i pobudza aktywność korzystnej mikroflory jelitowej, a więc ma on działanie prebiotyczne.

Ksylitol – co to takiego?

Ksylitol naturalnie występuje w wielu warzywach i owocach, z których w największej ilości jest obecny w śliwkach, truskawkach i kalafiorze. Obecny jest także w drzewach liściastych, takich jak na przykład brzozy z których jest produkowany od lat. Metoda produkcji ksylitolu z drzewa brzozowego została opracowana w Finlandii. W czasie II wojny światowej z powodu niedoborów cukru w tym państwie rozwinęła się zarówno produkcja, jak i konsumpcja ksylitolu, ze względu na powszechność występowania brzozy na terenie Skandynawii. Ksylitol fiński, bo tak nazywany jest ksylitol pochodzący z tego właśnie kraju, charakteryzuje się najlepszą jakością na rynku. Proces produkcji ksylitolu fińskiego jest ściśle kontrolowany i zgodny z obowiązującymi normami Unii Europejskiej. 

Czy ksylitol jest zdrowy? 

Wiele osób zadaje pytanie ,,czy ksylitol jest zdrowy?”Ze względu na wysokie koszty produkcji ksylitolu fińskiego z drzewa brzozowego na rynku dostępny jest również ksylitol produkowany z kukurydzy pochodzący z Chin. Ze względu na sposób produkcji i pochodzenie surowca, jest to produkt niższej jakości. Istnieje obawa, że kukurydza wykorzystywana do produkcji ksylitolu chińskiego jest rośliną modyfikowaną genetycznie. Przy jego produkcji w odróżnieniu od produkcji ksylitolu fińskiego wykorzystuje się bakterie i grzyby. Dlatego warto wybierać ksylitol ze sprawdzonego źródła.

  1. Kalemba-Drożdż (2018). Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy

  2. Grembecka. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...