Loading...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące, ale również ze względu na właściwości prozdrowotne.

Ksylitol a cukier 

Słodkość ksylitolu jest porównywalna do słodkości sacharozy, lecz co ważne ma on w stosunku do sacharozy o 40 procent niższą wartość energetyczną (2,4 kcal/g) i niższy indeks glikemiczny (wynoszący 7). W związku z czym może być z powodzeniem wykorzystywany między innymi wśród osób odchudzających się oraz chorujących na cukrzycę lub insulinooporność, ponieważ w odróżnieniu od cukrów prostych tylko w niewielkim stopniu wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi. 

Ksylitol może być wykorzystywany do pieczenia oraz innych metod obróbki termicznej ze względu na stabilność w wysokiej temperaturze. Ważnym działaniem słodzidła jest jego działanie przeciwpróchnicze, a więc wprost przeciwne do działania cukru, co jest jego kolejną zaletą. Ksylitol tylko w niewielkiej części jest wchłaniany przez przewód pokarmowy. Niestrawiona część ksylitolu przechodzi do jelita grubego i pobudza aktywność korzystnej mikroflory jelitowej, a więc ma on działanie prebiotyczne.

Ksylitol – co to takiego?

Ksylitol naturalnie występuje w wielu warzywach i owocach, z których w największej ilości jest obecny w śliwkach, truskawkach i kalafiorze. Obecny jest także w drzewach liściastych, takich jak na przykład brzozy z których jest produkowany od lat. Metoda produkcji ksylitolu z drzewa brzozowego została opracowana w Finlandii. W czasie II wojny światowej z powodu niedoborów cukru w tym państwie rozwinęła się zarówno produkcja, jak i konsumpcja ksylitolu, ze względu na powszechność występowania brzozy na terenie Skandynawii. Ksylitol fiński, bo tak nazywany jest ksylitol pochodzący z tego właśnie kraju, charakteryzuje się najlepszą jakością na rynku. Proces produkcji ksylitolu fińskiego jest ściśle kontrolowany i zgodny z obowiązującymi normami Unii Europejskiej. 

Czy ksylitol jest zdrowy? 

Wiele osób zadaje pytanie ,,czy ksylitol jest zdrowy?”Ze względu na wysokie koszty produkcji ksylitolu fińskiego z drzewa brzozowego na rynku dostępny jest również ksylitol produkowany z kukurydzy pochodzący z Chin. Ze względu na sposób produkcji i pochodzenie surowca, jest to produkt niższej jakości. Istnieje obawa, że kukurydza wykorzystywana do produkcji ksylitolu chińskiego jest rośliną modyfikowaną genetycznie. Przy jego produkcji w odróżnieniu od produkcji ksylitolu fińskiego wykorzystuje się bakterie i grzyby. Dlatego warto wybierać ksylitol ze sprawdzonego źródła.

  1. Kalemba-Drożdż (2018). Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy

  2. Grembecka. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...