Loading...

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Pestki dyni to dodatek często wykorzystywany w kuchni. Mało kto jednak wie, że można uzyskać z nich olej, będący kopalnią witamin, składników odżywczych oraz wielu cennych minerałów. Olej z pestek dyni uzyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nieprażonych wcześniej pestek. Charakteryzuje go orzechowy posmak oraz brązowo-zielony kolor. Pozyskiwanie tej drogocennej substancji zostało zapoczątkowane na terenach Styrii (obecnie Austria i Słowenia) już w XVII wieku. Wykorzystywano go przede wszystkim w kuchni, jednak z czasem zaczęto odkrywać także jego nieocenione właściwości lecznicze.

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni to bogactwo wielu cennych dla organizmu składników. Przede wszystkim, cechuje go wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do produkcji hormonów, witaminy D, a także budowy ścianek komórkowych w organizmie człowieka. Najcenniejszym wśród nich jest kwas omega-6, który wykazuje dobroczynny wpływ na skórę, wspomaga regulację kurczliwości naczyń krwionośnych, hamuje rozwój nowotworów czy pomaga w walce z cukrzycą. Wymieniając jego dobroczynne właściwości nie można zapomnieć o zawartości witamin z grupy B, a także witaminy A, D, E, H oraz składnikach mineralnych takich jak: cynk, wapń, fluor, potas, fosfor, selen czy wapń. Cechuje go także obecność skwalenu oraz fitosteroli. Ponadto, warto nadmienić iż stosowanie oleju z pestek dyni w codziennej diecie jest szczególnie zalecane u osób, które zmagają się z pasożytami układu pokarmowego (zarówno u dzieci, jak u dorosłych), a także w przypadkach stanów zapalnych pęcherza moczowego oraz przy problemach z prostatą u mężczyzn. Poza medycyną, tłuszcz ten znajduje zastosowanie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, nawilżające, a nawet ujędrniające. Sprawdzi się świetnie u osób z przesuszoną cerą ze skłonnościami do wyprysków, a także wspomoże walkę ze zmarszczkami, bliznami czy rozstępami.

Zastosowanie

Chcąc włączyć olej z pestek dyni do codziennej diety, warto wiedzieć, że jak każdy tłuszcz tłoczony na zimno, nie nadaje się on do podgrzewania, gdyż proces ten, powoduje wytracanie jego cennych właściwości oraz składników. Oczywiście, można go spożywać na co dzień w formie suplementu wykorzystując jego dobroczynny wpływ na organizm, ale warto spróbować także potraw, które sprawią, że wydobędziemy pełnię jego orzechowego posmaku. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie oleju z pestek dyni do sałatek, makaronu, kanapek, czy innych wytrawnych dań przygotowywanych na zimno. Co może być dla wielu osób zaskoczeniem, będzie on także świetnym komponentem do deserów w formie polewy do ciast czy lodów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...