W obecnym, bardzo szybkim stylu życia bardzo popularne stało się przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu i późniejsze odgrzewanie ich według potrzeby. Dziś mało kto ma czas na codzienne gotowanie i pieczenie świeżych posiłków każdego dnia, dlatego tak ważne stało się, aby maksymalnie zadbać o możliwość bezpiecznego przechowywania żywności. Mimo wszystko jednak nadal sporo czasu spędzamy na przygotowywaniu naszych posiłków, dlatego nie można też zapominać o sprawdzeniu, czy papier lub rękaw, który wykorzystujemy do pieczenia nie zawiera substancji szkodliwych, które mogłyby się przedostać do pożywienia, a później do naszego organizmu. Jakie folie spożywcze powinny znaleźć się w każdej kuchni i jak można je wykorzystać w codziennym życiu, w bezpieczny i ciekawy sposób?
Folie spożywcze
Folie spożywcze okazują się przydatne nie tylko do wygodnego przechowywania żywności, ale także ułatwiają bezpieczne pieczenie ciast oraz mięs. Przy pieczeniu najbardziej niezbędnymi foliami spożywczymi okazują się rękaw do pieczenia mięs oraz papier do pieczenia ciast. Przezroczysta folia spożywcza świetnie sprawdza się jako materiał do przechowywania żywności, ponieważ nie pozwala na przenikanie się zapachów w lodówce. Folia aluminiowa natomiast może mieć kilka różnych zastosowań. Wiedząc jak można wykorzystać każde z wymienionych tworzyw, możemy sprawić, że nasze życie stanie się nie tylko bezpieczniejsze, ale też dużo bardziej wygodne.
Pieczenie – dlaczego warto używać folii spożywczych?
Zarówno papier jak i rękaw do pieczenia to folie często spotykane w gospodarstwach domowych. Zwiększają one nie tylko komfort pieczenia, ale i bezpieczeństwo. Pieczenie w rękawie, czy też w folii aluminiowej nie tylko chroni nas przed poparzeniem gorącym tłuszczem pryskającym z potrawy, ale też poprawia smak i wpływa pozytywnie na miękkość i soczystość pieczonego w ten sposób mięsa. Pieczenie ciast lub ciasteczek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zapobiega przywieraniu słodkości do blachy i zmniejsza ryzyko powstania spalenizny.
Folia aluminiowa
Folia aluminiowa jest tworzywem, które najczęściej wykorzystujemy do pakowania żywności, nie tylko w domu, ale także w punktach gastronomicznych. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele sposobów możemy zastosować folie aluminiowe. Folia aluminiowa to nie tylko świetne zabezpieczenie żywności w lodówce czy plecaku. Jest to rzecz niemal niezbędna w każdej kuchni. Jeśli przechowujemy żywność, która potrzebuje izolacji termicznej, warto pamiętać o tym, która strona aluminiowej folii spożywczej przepuszcza ciepło. Lśniąca strona folii izoluje ciepło, a matowa je przepuszcza, tak więc chcąc utrzymać wysoką temperaturę jedzenia, należy owinąć je lśniącą warstwą do wewnątrz. Srebrną folię można też wykorzystać przy pieczeniu jako izolację między dwoma daniami w jednym piekarniku, ponieważ tak jak przezroczysta folia spożywcza nie przepuszcza ona zapachów.
Medyczne zastosowanie folii spożywczej
Pakowanie żywności to nie jedyne zastosowanie folii spożywczej w domu. Zarówno przezroczysta folia spożywcza jak i folia aluminiowa doskonale nadaje się do celów medycznych i kosmetycznych. W przezroczystą folię spożywczą zazwyczaj zawija się świeżo wykonane tatuaże, aby nie dopuścić do ich zabrudzenia lub podrażnienia przez ubrania. Często również zaleca się owijanie folią aluminiową miejsc, które właśnie posmarowaliśmy maścią lub kremem, aby przyspieszyć wchłonięcie leku i uniknąć wytarcia go w ubrania czy pościel.