Loading...

Jak upiec dobry biszkopt? Czego nie wolno robić?

Słodkości uwielbiają i dzieci, i osoby dorosłe. Szczególnie pyszne ciasta cieszą się dużym powodzeniem. Można oczywiście kupić gotowe torty i ciasta w cukierni, ale jednak nie smakują one tak samo, jak te wykonane samodzielnie w domu. Jak upiec dobry biszkopt? O czym należy pamiętać?

Biszkopt – podstawa wielu ciast

Biszkopt kojarzy się przede wszystkim z tortami, które właśnie robi się na takiej podstawie. Dobrze upieczony i puszysty biszkopt smakuje wyśmienicie i stanowi bazę do wielu różnego rodzaju ciast. Ciasto biszkoptowe można przygotować o różnym smaku w zależności od potrzeb lub gustów. Biszkopt czekoladowy, waniliowy, truskawkowy, a nawet śmietankowy można zrobić samodzielnie w domu. Wykonanie nie jest szczególnie trudne, a na pewno po paru próbach będzie można przygotować idealny biszkopt z zamkniętymi oczyma. Wystarczy trzymać się przepisu i stosować do zaleceń. Należy mieć także dobry piekarnik, który równomiernie rozprowadza ciepło.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/ciasto-pijana-zakonnica/

Jak upiec biszkopt?

Najważniejsza jest temperatura pieczenia, która powinna oscylować w zakresie od 175 do 180 stopni. Samo ciasto piecze się około 30 minut. Na pewno przed wyłączeniem należy sprawdzić, czy biszkopt jest zrobiony. Jak to zrobić? Wystarczy włożyć patyczek lub wykałaczkę do środka i sprawdzić, czy jest sucha.

Do wykonania biszkoptu potrzebne są 3 jajka, 3 łyżki cukru i tyle samo mąki i to wszystko. Bardzo ważne jest to, aby jajka przed dodaniem do pozostałych składników były potrzymane przez przynajmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy oddzielić białka od żółtek, a następnie przesiać mąkę. Białka ubija się na sztywną pianę i stopniowo dodaje cukier. Dodatkowo należy dodawać po jednym żółtku.

Na koniec wsypuje się mąkę i delikatnie całość miesza. Wszystkie składniki muszą być ze sobą idealnie połączone. Masę przekłada się do tortownicy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Dno powinno się dodatkowo posmarować tłuszczem, ale nie wolno smarować boków, gdyż ciasto nie wyrośnie. Jak ciasto zostanie upieczone, to należy zrzucić całą blaszkę z wysokości kolan na podłogę. Ta czynność spowoduje, że całość będzie puszysta, a biszkopt nie opadnie. Po wystudzeniu można przystąpić do wyciągania biszkoptu z blaszki. Nie wolno robić tego wcześniej.

Biszkopt nie wyrasta lub opada? Nie poddawaj się!

Co zrobić jeśli po upieczeniu nasz biszkopt nie wyrósł lub opadł? Przeanalizuj wszystkie wykonane przez ciebie kroki. Czy użyłeś prawidłowej mąki? Była to mąka pszenna? W jaki sposób ubiłeś jajka? Czy było to prawidłowe? Białko ma bardzo ważną rolę w naszym biszkopcie, dlatego też warto poświęcić mu sporo uwagi podczas wypieków. Nie poddawaj się – spróbuj ponownie, dobrze się przykładając do wymienionych czynności w przepisie.

Pyszne ciasta biszkoptowe

Przepis podany na biszkopt można oczywiście zmodyfikować i dodać nieco kakao, aby wyszło ciasto ciemne. Bez względu na smak z biszkoptu można zrobić wiele pyszności. Najczęściej ciasto biszkoptowe robione jest z bitą śmietaną. Do tego można dodać owoce sezonowe lub mrożone i doskonała przekąska do kawy jest gotowa w kilka chwil.

jak upiec dobry biszkopt

Bardzo chętnie robione jest także zwykłe ciasto z galaretką i owocami. Można je dodatkowo wedle uznania polać czekoladą lub bitą śmietaną. Doskonały jest też sernik na zimno lub ciepło. Takie ciasto może posłużyć także jako baza do różnego rodzaju ciasteczek lub słynnego Tiramisu. Pomysłów na wykorzystanie biszkoptu jest co niemiara i można naprawdę w krótkim czasie przygotować przepyszny deser za niewielkie pieniądze.

Jak upiec dobry biszkopt – streszczone wskazówki

Zapoznaj się z naszym zestawieniem wskazówek, dotyczących przygotowywania biszkoptu:

  • Przed ich użyciem, jajka powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
  • Przesiej mąkę przez sito.
  • Białka należy dobrze ubić.
  • Dodawaj cukier stopniowo do piany z białek.
  • Żółtka dodawaj do piany również stopniowo, delikatnie mieszając.
  • Twój biszkopt będzie gotowy, gdy sprawdzisz jego wnętrze patyczkiem i po wyciągnięciu będzie on suchy.

Smacznego!

Zobacz także: https://upieczmy.pl/polewa-czekoladowa-do-ciasta/

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...