Loading...

Ciasto smerfetka

A kto powiedział, że latem i wiosną ciasta się nie sprawdzają? Niekoniecznie muszą być przecież podawane na gorąco. Ciasto smerfetka w ogóle nie wymaga pieczenia, a dzięki temu przygotowuje się je błyskawicznie i, co ważne, bezpiecznie – nawet dzieci mogą je wykonać zupełnie samodzielnie, wspaniale się przy tym bawiąc! Pyszna masa serowa w połączeniu z efektowną niebieską galaretką robi takie wrażenie, że nikt nie jest w stanie się jej oprzeć. Zwłaszcza latem, gdy upały dają już nieźle popalić – taki smakołyk zapewnia świetne orzeźwienie, idealnie pasując do schłodzonej lemoniady!

Ciasto smerfetka – jak je przygotować?

Ciasto smerfetkaNajwiększy plus tego ciasta jest jednak taki, że jego wykonanie zajmuje mniej niż pół godziny (nie licząc czasu poświęconego na wyprawę do sklepu po niezbędne składniki). W pierwszej kolejności należy wyciągnąć większą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, by ciasto do niej nie przywarło. W roli podstawy całego ciasta wystąpią klasyczne maślane herbatniki. Należy wyłożyć nimi całą blaszkę tak, by skrupulatnie ją pokryć. Do przygotowania głównej serowej masy potrzebne będą natomiast: 1 kg sera twarogowego w wiaderku, 2 galaretki o smaku cytrynowym, 2 łyżki cukru pudru oraz 250 ml gorącej wody. Cytrynowe galaretki można przygotować odrobinę wcześniej, by dać im trochę czasu na wystygnięcie. Twarogowy ser w tym samym czasie trzeba wyłożyć do dużej miski, dodać do niego cukier puder i miksować, jednocześnie dolewając do masy ostudzone galaretki. Masa ma służyć pokryciu herbatników. Należy zalać je kremem i odłożyć blaszkę do lodówki na kilkanaście minut.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/sprawdzony-przepis-na-pyszne-ciasto-malinowa-chmurka/

Jak przygotować charakterystyczną niebieską warstwę?

Czas, w którym ciasto smerfetka będzie się chłodzić, warto wykorzystać do przygotowania śmietankowej masy oraz wykonania najważniejszego elementu – niebieskiej warstwy. Dwie niebieskie galaretki, podobnie jak te cytrynowe należy rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Pół litra 30-procentowej śmietanki trzeba ubić z pomocą miksera, następnie wlewając do ubitej już śmietany ostudzone niebieskie galaretki. Ciasto można na chwilę wyciągnąć z lodówki, by pokryć je kolejną warstwą błękitnego kremu. Najlepiej dość mocno je schłodzić – odczekać przynajmniej te pół godziny, a dopiero po tym czasie wyłożyć je na blat i przykryć kolejną warstwą niebieskiej otoczki. W tej roli po raz kolejny wystąpią galaretki. Trzy opakowania niebieskiego proszku należy rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wymieszać, ostudzić i wylać całą masę na śmietankową warstwę. Ponownie ciasto powinno odstać chwilę w lodówce, aby wszystkie warstwy mogły odpowiednio się ze sobą połączyć. A co potem? Potem można już tylko rozkoszować się jego cudownym smakiem!

Nawet podczas upalnego lata każdego nachodzi czasem ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, co błyskawicznie poprawia nastrój. Niekoniecznie musi to być jednak klasyczny sernik pieczony w piekarniku. Gdy upał zaczyna naprawdę dawać w kość, znacznie lepiej sprawdzają się ciasta na zimno, czyli właśnie taka niebieska smerfetka. Podstawa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a każdy może udekorować ją na swój własny sposób. Dzięki temu ciasto nabierze unikalnego charakteru!

Inne ciasta na lato

Oprócz ciasta smerfetki istnieją inne propozycje ciast na lato, które świetnie urozmaicą tę porę roku. Gdy jest ciepło organizm człowieka nie potrzebuje tak wielu kalorii, dlatego najlepiej sprawdzają się lekkie desery, najczęściej z owocami.

Szarlotka z bitą śmietaną

Już sama nazwa sprawia, że w brzuchu zaburczało. Ciasto te jest proste w wykonaniu, więc jest idealne również dla początkujących cukierników. Trzeba przygotować tylko mus jabłkowy, biszkopt i masę z bitej śmietany i można cieszyć się przepysznym deserem!

Ciasto malinowa chmurka

Kolejną propozycją na lato jest ciasto malinowa chmurka, czyli coś dla fanów tych owoców. Deser ten składa się z bezy z migdałami, masy śmietankowej, z dużej ilości malin w galaretce oraz z kruchego spodu. Czyż to nie brzmi smacznie?

Ciasto z jagodami

Propozycja dla miłośników słodko-kwaskowego smaku tego owocu. Ciasto jagodowo-serowe można wykonać przygotowując oczywiście samo ciasto, masę twarożkową z jagodami oraz polewę z białej czekolady.

Ciasto pijana zakonnica

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...