Loading...

Ciasto smerfetka

A kto powiedział, że latem i wiosną ciasta się nie sprawdzają? Niekoniecznie muszą być przecież podawane na gorąco. Ciasto smerfetka w ogóle nie wymaga pieczenia, a dzięki temu przygotowuje się je błyskawicznie i, co ważne, bezpiecznie – nawet dzieci mogą je wykonać zupełnie samodzielnie, wspaniale się przy tym bawiąc! Pyszna masa serowa w połączeniu z efektowną niebieską galaretką robi takie wrażenie, że nikt nie jest w stanie się jej oprzeć. Zwłaszcza latem, gdy upały dają już nieźle popalić – taki smakołyk zapewnia świetne orzeźwienie, idealnie pasując do schłodzonej lemoniady!

Ciasto smerfetka – jak je przygotować?

Ciasto smerfetkaNajwiększy plus tego ciasta jest jednak taki, że jego wykonanie zajmuje mniej niż pół godziny (nie licząc czasu poświęconego na wyprawę do sklepu po niezbędne składniki). W pierwszej kolejności należy wyciągnąć większą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, by ciasto do niej nie przywarło. W roli podstawy całego ciasta wystąpią klasyczne maślane herbatniki. Należy wyłożyć nimi całą blaszkę tak, by skrupulatnie ją pokryć. Do przygotowania głównej serowej masy potrzebne będą natomiast: 1 kg sera twarogowego w wiaderku, 2 galaretki o smaku cytrynowym, 2 łyżki cukru pudru oraz 250 ml gorącej wody. Cytrynowe galaretki można przygotować odrobinę wcześniej, by dać im trochę czasu na wystygnięcie. Twarogowy ser w tym samym czasie trzeba wyłożyć do dużej miski, dodać do niego cukier puder i miksować, jednocześnie dolewając do masy ostudzone galaretki. Masa ma służyć pokryciu herbatników. Należy zalać je kremem i odłożyć blaszkę do lodówki na kilkanaście minut.

Jak przygotować charakterystyczną niebieską warstwę?

Czas, w którym ciasto smerfetka będzie się chłodzić, warto wykorzystać do przygotowania śmietankowej masy oraz wykonania najważniejszego elementu – niebieskiej warstwy. Dwie niebieskie galaretki, podobnie jak te cytrynowe należy rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Pół litra 30-procentowej śmietanki trzeba ubić z pomocą miksera, następnie wlewając do ubitej już śmietany ostudzone niebieskie galaretki. Ciasto można na chwilę wyciągnąć z lodówki, by pokryć je kolejną warstwą błękitnego kremu. Najlepiej dość mocno je schłodzić – odczekać przynajmniej te pół godziny, a dopiero po tym czasie wyłożyć je na blat i przykryć kolejną warstwą niebieskiej otoczki. W tej roli po raz kolejny wystąpią galaretki. Trzy opakowania niebieskiego proszku należy rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wymieszać, ostudzić i wylać całą masę na śmietankową warstwę. Ponownie ciasto powinno odstać chwilę w lodówce, aby wszystkie warstwy mogły odpowiednio się ze sobą połączyć. A co potem? Potem można już tylko rozkoszować się jego cudownym smakiem!

Nawet podczas upalnego lata każdego nachodzi czasem ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, co błyskawicznie poprawia nastrój. Niekoniecznie musi to być jednak klasyczny sernik pieczony w piekarniku. Gdy upał zaczyna naprawdę dawać w kość, znacznie lepiej sprawdzają się ciasta na zimno, czyli właśnie taka niebieska smerfetka. Podstawa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a każdy może udekorować ją na swój własny sposób. Dzięki temu ciasto nabierze unikalnego charakteru!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...