Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo o nim tu mowa, jest bogaty w wartości odżywcze i pomimo swojej kaloryczności powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać.
Migdały – co to jest?
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, często zaliczane do kategorii orzechów, a czasem nawet uznawane za „króla orzechów”. Pośród wszystkich orzechów, migdał wyróżnia się zawartością witaminy E zwanej również „witaminą młodości”, która jest silnym przeciwutleniaczem. Migdały są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), białko, błonnik, inne witaminy i minerały.
Migdały – wartości odżywcze
Migdały są skarbnicą wartości odżywczych. Wprowadzone do diety mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba pamiętać, że są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcz. Zaleca się spożywanie około jednej garści (40g) migdałów dziennie.
Tłuszcz w migdałach to w większości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naszego układu krwionośnego. Migdały królują pośród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, związkiem który zwalcza wolne rodniki w organizmie dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek.
Migdały zawierają również sporo witaminy B2, a w mniejszych ilościach inne witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan oraz spore ilości błonnika.
Migdały – kalorie
100 gramów migdałów to ponad 600 kalorii. Zaleca się spożywać nie więcej niż jedną garść (około 40g) migdałów dziennie. Indeks glikemiczny migdałów jest niski i wynosi 15.
Migdały – PRZEPIS NA KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA
Składniki
- 175g masła
- 200g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
- 300g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów
- Kilkanaście całych migdałów (tyle ile gotowych ciasteczek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
- W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę.
- Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki).
- Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.
- Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku każdego ciasteczka połóż cały migdał i lekko go wciśnij do ciasta.
- Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.