Syrop z agawy z pewnością przypadnie go gustu wielbicielom słodkości. To znakomity dodatek do deserów oraz uniwersalny słodzik, który wykorzystasz do domowych wypieków. Kilka kropli odmieni smak herbaty, drinka lub koktajlu. Jest źródłem wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Nie może go zabraknąć w Twojej kuchni!
1) Alternatywa dla białego cukru
2) Jak powstaje syrop z agawy?
3) Jakie ma właściwości?
4) Zastosowanie syropu z agawy
5) Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Alternatywa dla białego cukru
Biały cukier znajdziemy niemal w każdym produkcie spożywczym. Nadmierne jego spożycie grozi jednak otyłością i próchnicą. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkiego smaku, sięgnij po zdrowsze zamienniki białego cukru, jakim jest syrop z agawy. Zawiera on głównie fruktozę. Jest ona przyswajana przez nasz organizm o wiele wolniej. Co ciekawe, syrop z agawy jest słodszy w smaku niż cukier i miód. Posiada również szereg korzystnych właściwości. Ze względu na obecność inuliny, może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu. Zawiera również błonnik pokarmowy, który jest sprzymierzeńcem prawidłowej przemiany materii.
Jak powstaje syrop z agawy?
Syrop z agawy pozyskiwany jest z rośliny, która porasta głównie obszar Meksyku. W celu wydobycia z agawy słodkiego nektaru nacina się jej pędy i zbiera skapujący z nich sok. Taki proces trwa zazwyczaj kilka dni. Innym sposobem produkcji jest odcinanie całych pędów tej rośliny. Wyciska się z nich sok, który następnie poddawany jest procesowi filtracji. Syrop z agawy może przybierać ciemny kolor i karmelowy posmak lub jaśniejszy, przypominający smakiem i wyglądem miód.
Jakie ma właściwości?
Ten słodki nektar dostarcza nam więcej słodyczy niż dobrze nam znany biały cukier i miód. Wystarczy zaledwie kilka kropli, by osłodzić herbatę lub przygotować pyszny deser. W ten sposób ograniczamy kaloryczność spożywanych pokarmów. Syrop z agawy może być pomocy w procesie odchudzania. W 100 gramach odnajdziemy 300 kalorii, ale również wiele cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych (tj. sód i potas) oraz witamin (w tym K, C i E). Zawiera fruktozę, więc nie musimy obawiać się gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu.
Zastosowanie syropu z agawy
Korzystne dla naszego zdrowia właściwości syropu z agawy sprawiły, że znalazł on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym. Stanowi składnik wielu kremów do twarzy i masek. Z łatwością można przygotować z jego dodatkiem domową maseczkę, która rozświetli naszą cerę i ureguluje wydzielanie sebum. W tym celu wystarczy zmieszać łyżeczkę syropu z agawy z ½ łyżeczką sody, nałożyć uzyskaną papkę na twarz, odczekać około 5 minut i spłukać. Syrop z agawy znajdzie szerokie zastosowanie także w kuchni. Doskonale rozpuszcza się nawet w zimnych napojach. Możesz wykorzystać go jako polewę do lodów i deserów, a także posłodzić nim domowe wypieki. Syrop z agawy nie traci swoich właściwości w wysokich temperaturach. Pamiętaj jednak, że po otwarciu opakowania możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie 3 miesiące.
Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Sposób produkcji syropu z agawy nie jest bez znaczenia. Ma ogromny wpływ na jakość końcowego produktu. Często producenci dodają do wyciśniętego soku z agawy genetycznie modyfikowane enzymy, które mają przyspieszyć cały proces produkcji. Dlatego też przy wyborze syropu z agawy nie sugeruj się wyłącznie ceną. Warto kupić syrop ze sprawdzonego źródła. Pomocne mogą okazać się opinie innych konsumentów. Możesz zapoznać się z nimi na stronie cosdlazdrowia.pl. Opakowanie o wadze 650 g wystarcza na długo, a kosztuje zaledwie około 20 zł. Warto zainwestować w swoje zdrowie, by dłużej cieszyć się życiem w dobrej kondycji.