Każdy miód pszczeli jest doskonałym źródłem czystej, łatwej do przyswojenia przez ludzki organizm energii. Włączenie go do codziennej diety, zwłaszcza jako dodatku do śniadania, pozwoli rozpocząć dzień ze zdwojoną siłą. Jeszcze lepiej, gdy będzie to miód z kakao i magnezem, który wspomaga pracę układu mięśniowego i nerwowego. Stosowanie takiego miodu w sposób szczególny może przydać się osobom pijącym duże ilości kawy, ciężko trenującym, pracującym zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
Podstawowe właściwości miodu
Produkowane przez pszczoły z pyłków różnych gatunków roślin miody to nie tylko doskonałe źródło węglowodanów, ale i wielu innych substancji aktywnych korzystnie wpływających na funkcjonowanie różnych układów ludzkiego organizmu. Od wieków miód stosowany był jako rodzaj naturalnego antybiotyku i do dzisiaj wiele osób wciąż używa go jako skutecznego środka do łagodzenia przebiegu różnego rodzaju infekcji, zwłaszcza przeziębień. Miody mają również pomagać w regulowaniu ciśnienia krwi, łagodzeniu problemów jelitowych i wspieraniu efektywnej pracy układu nerwowego. Właśnie z tego powodu są to produkty polecane osobom zapracowanym. Miód z kakao, dzięki dodatkowej zawartości magnezu, jest pod tym względem jeszcze korzystniejszy. Pomaga w łagodzeniu objawów zmęczenia, ma dobroczynny wpływ na pracę mięśni i mózgu. Miody z dodatkiem kakao i magnezu będą szczególnie korzystną opcją dla osób pijących duże ilości kawy, która sprzyja wypłukiwaniu z organizmu tego cennego pierwiastka.
Naturalna suplementacja magnezu
Zawarta w kawie kofeina jest substancją nie tylko pobudzającą, ale i moczopędną, co sprzyja wypłukiwaniu z organizmu niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania minerałów. Poza tym pijąc kawę, gasimy pragnienie i pijemy mniej wody, przez co zaburzamy równowagę elektrolitową, co może objawiać się zmęczeniem, skurczami mięśni czy bólem głowy. Miód z kakao i magnezem pozwala w szybki sposób uzupełnić ewentualne niedobory tego pierwiastka, stając się doskonałą alternatywą dla klasycznych suplementów diety w tabletkach. Miodu z kakao i magnezem można używać jako słodzika do kawy, w ten sposób nie tylko zmieniając jej skład, ale także nadając jej dodatkowe, pożądane właściwości. Dzięki dodatkowym węglowodanom taka kawa bardziej pobudzi, a obecny w jej składzie magnez nie dopuści do obniżenia stężenia tego cennego pierwiastka w organizmie.
Charakterystyczny, czekoladowy kolor miodu z kakao i jego specyficzny smak to dobry wybór nie tylko dla osób zapracowanych, pijących duże ilości kawy, ale i dla najmłodszych, zwłaszcza dla małych miłośników czekoladowych kremów.