Loading...

Jak zrobić dorsza? Ciekawe pomysły i inspiracje na obiad

Polacy kochają ryby, a te warto jeść, gdyż są bardzo zdrowe. Ryby zawierają bardzo dużo kwasów Omega 3, a także innych składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Dużą popularnością cieszy się dorsz, którego można przyrządzić na kilka sposobów. Jak przyrządzić dorsza?

Jak przyrządzić dorsza na szybki obiad?

Wiele osób nie ma czasu na przygotowywanie długich posiłków. Najczęściej po powrocie z pracy chce się ugotować szybkie, ale smaczne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Według zaleceń ryby powinny być spożywane przynajmniej raz w tygodniu, a więc warto wprowadzić taki nawyk w życie rodzinne. Idealny jest dorsz, którego można przygotować w prosty sposób. Wystarczy usmażyć go na patelni. Do ryby świetnie pasują frytki lub pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie może zabraknąć surówki.

jak zrobić dorsza?

Samo smażenie dorsza jest banalnie proste. Na początku należy filety umyć i następnie osuszyć ręcznikiem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie go w mące i jajku. Nie wolno zapomnieć o soli i pieprzu. Rybę dobrze jest pokropić także sokiem z cytryny. Można ją smażyć na oleju, ale znacznie lepiej smakuje na klarowanym maśle. Samo smażenie zajmuje z każdej ze stron po około 4 minuty. Można zatem przygotować pyszny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/sledz-zdrowy-smaczny-i-niedoceniony-ciekawe-propozycje-podania/

Jak zrobić dorsza w piekarniku?

Kolejną alternatywą na przygotowanie tej pysznej ryby jest pieczenie jej w piekarniku. To danie bardziej dietetyczne niż smażenie na tłuszczu. Dodatkowo można przygotować cały posiłek w jednym naczyniu. Samo przygotowanie i pieczenie zajmuje nie więcej niż 45 minut, a więc nie jest to żmudne zajęcie. Do pieczenia najlepsze są filety z dorsza, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Muszą być one odpowiednio przyprawione, a więc do tego celu najlepiej użyć czosnku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki, mogą zdecydować się na chili. Do dorsza dodaje się warzywa, takie jak paprykę, szpinak i pomidory. Wszystko należy razem delikatnie wymieszać w maśle klarowanym i oliwie. Również nie wolno zapomnieć o soku z cytryny. Tak przygotowane składniki wkłada się do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Całą potrawę piecze się około 20 minut, po czym gotowa jest do spożycia.

jak przyrządzić dorsza

Jak przyrządzić dorsza w całości?

Kolejnym sposobem na zjedzenie pysznego posiłku z dorszem w roli głównej jest przygotowanie go w całości. Samo przygotowanie nie jest trudne. Rybę należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie odcina się płetwy, nacina w trzech miejscach i naciera rybę z zewnątrz i wewnątrz solą. Do środka dobrze jest włożyć także ząbek czosnku. Oprócz soli doskonale sprawdzi się także pieprz i tymianek. W każdym z nacięć należy włożyć po plasterku cytryny, a całość skropić oliwą z oliwek. Rybę wykłada się w brytfannie na plastrach z cebuli. Oczywiście warto także dodać masło klarowane, które sprawi, że dorsz będzie delikatny. Można tak przygotowaną rybę odstawić na jakiś czas do lodówki, ale nie trzeba. Pieczenie zajmuje około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-zrobic-lososia-na-patelni/

Przepis na przyrządzenie dorsza w 30 minut

Zastanawiasz się, jak przyrządzić dorsza w maks. 30 minut? Dobrze trafiłeś! Poznaj szybki przepis na tę rybę i ciesz się pysznym obiadem. Co będzie Ci potrzebne?

  • filet z dorsza – 500 g,
  • masło – 100 g,
  • bazylia – 1,5 łyżki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • cytryna – 2 sztuki,
  • łyżka startego sera Grana Padano,
  • pieprz i sól,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki.

Zacznij od posiekania drobno czosnku i bazyli. Dodaj do nich masło, ser, mąkę, musztardę i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W kolejnym kroku przejdź do filetu z dorsza. Dokładnie przemyj wodą i osusz ręcznikiem papierowym rybę. Pokrój ją w kostkę i dodaj do niej sól oraz pieprz. Następnie pokrojoną w plastry cytrynę nałóż na patelnię, dolewając oliwę.

Po rozgrzaniu patelni, dołóż na nią dorsza i smaż go aż uzyska złoty kolor. Gdy taki osiągnie, obróć rybę na drugą stronę i nałóż na nią przygotowane masełko. Poczekaj aż się zarumieni i gotowe!

Smacznego!

Kwasy omega 3 w diecie

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...