Loading...

Jak zrobić dorsza? Ciekawe pomysły i inspiracje na obiad

Polacy kochają ryby, a te warto jeść, gdyż są bardzo zdrowe. Ryby zawierają bardzo dużo kwasów Omega 3, a także innych składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Dużą popularnością cieszy się dorsz, którego można przyrządzić na kilka sposobów. Jak przyrządzić dorsza?

Jak przyrządzić dorsza na szybki obiad?

Wiele osób nie ma czasu na przygotowywanie długich posiłków. Najczęściej po powrocie z pracy chce się ugotować szybkie, ale smaczne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Według zaleceń ryby powinny być spożywane przynajmniej raz w tygodniu, a więc warto wprowadzić taki nawyk w życie rodzinne. Idealny jest dorsz, którego można przygotować w prosty sposób. Wystarczy usmażyć go na patelni. Do ryby świetnie pasują frytki lub pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie może zabraknąć surówki.

jak zrobić dorsza?

Samo smażenie dorsza jest banalnie proste. Na początku należy filety umyć i następnie osuszyć ręcznikiem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie go w mące i jajku. Nie wolno zapomnieć o soli i pieprzu. Rybę dobrze jest pokropić także sokiem z cytryny. Można ją smażyć na oleju, ale znacznie lepiej smakuje na klarowanym maśle. Samo smażenie zajmuje z każdej ze stron po około 4 minuty. Można zatem przygotować pyszny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/sledz-zdrowy-smaczny-i-niedoceniony-ciekawe-propozycje-podania/

Jak zrobić dorsza w piekarniku?

Kolejną alternatywą na przygotowanie tej pysznej ryby jest pieczenie jej w piekarniku. To danie bardziej dietetyczne niż smażenie na tłuszczu. Dodatkowo można przygotować cały posiłek w jednym naczyniu. Samo przygotowanie i pieczenie zajmuje nie więcej niż 45 minut, a więc nie jest to żmudne zajęcie. Do pieczenia najlepsze są filety z dorsza, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Muszą być one odpowiednio przyprawione, a więc do tego celu najlepiej użyć czosnku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki, mogą zdecydować się na chili. Do dorsza dodaje się warzywa, takie jak paprykę, szpinak i pomidory. Wszystko należy razem delikatnie wymieszać w maśle klarowanym i oliwie. Również nie wolno zapomnieć o soku z cytryny. Tak przygotowane składniki wkłada się do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Całą potrawę piecze się około 20 minut, po czym gotowa jest do spożycia.

jak przyrządzić dorsza

Jak przyrządzić dorsza w całości?

Kolejnym sposobem na zjedzenie pysznego posiłku z dorszem w roli głównej jest przygotowanie go w całości. Samo przygotowanie nie jest trudne. Rybę należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie odcina się płetwy, nacina w trzech miejscach i naciera rybę z zewnątrz i wewnątrz solą. Do środka dobrze jest włożyć także ząbek czosnku. Oprócz soli doskonale sprawdzi się także pieprz i tymianek. W każdym z nacięć należy włożyć po plasterku cytryny, a całość skropić oliwą z oliwek. Rybę wykłada się w brytfannie na plastrach z cebuli. Oczywiście warto także dodać masło klarowane, które sprawi, że dorsz będzie delikatny. Można tak przygotowaną rybę odstawić na jakiś czas do lodówki, ale nie trzeba. Pieczenie zajmuje około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-zrobic-lososia-na-patelni/

Przepis na przyrządzenie dorsza w 30 minut

Zastanawiasz się, jak przyrządzić dorsza w maks. 30 minut? Dobrze trafiłeś! Poznaj szybki przepis na tę rybę i ciesz się pysznym obiadem. Co będzie Ci potrzebne?

  • filet z dorsza – 500 g,
  • masło – 100 g,
  • bazylia – 1,5 łyżki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • cytryna – 2 sztuki,
  • łyżka startego sera Grana Padano,
  • pieprz i sól,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki.

Zacznij od posiekania drobno czosnku i bazyli. Dodaj do nich masło, ser, mąkę, musztardę i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W kolejnym kroku przejdź do filetu z dorsza. Dokładnie przemyj wodą i osusz ręcznikiem papierowym rybę. Pokrój ją w kostkę i dodaj do niej sól oraz pieprz. Następnie pokrojoną w plastry cytrynę nałóż na patelnię, dolewając oliwę.

Po rozgrzaniu patelni, dołóż na nią dorsza i smaż go aż uzyska złoty kolor. Gdy taki osiągnie, obróć rybę na drugą stronę i nałóż na nią przygotowane masełko. Poczekaj aż się zarumieni i gotowe!

Smacznego!

Kwasy omega 3 w diecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Gdzie opłaca się kupować środki czystości?

Gdzie opłaca się kupować środki czystości?

Obecnie żyjemy w czasach, w których niezbędne jest szukanie oszczędności. Z tego powodu warto porównywać ceny produktów oraz wybierać te,...

Dieta fit mamy – jak powinna wyglądać?

Dieta fit mamy – jak powinna wyglądać?

Kobiety w ciąży i karmiące mamy dużo uwagi poświęcają swojej diecie, a przynajmniej próbują, gdyż młodej mamie często brakuje czasu...

Jak zrobić łososia na patelni – odpowiadamy

Jak zrobić łososia na patelni – odpowiadamy

Jak zrobić łososia na patelni? To pytanie zadaje wiele osób chcących zjeść tak przygotowaną rybę. Jak wybrać najlepszego łososia? Ryby...

Polewa czekoladowa do ciasta – jak zrobić?

Polewa czekoladowa do ciasta – jak zrobić?

Czekolada, według badań, zawierać może nawet 600 różnych substancji, które mają pozytywny wpływ na działanie organizmu. Polewa czekoladowa do ciasta...

Jak zrobić muffiny czekoladowe z malinami?

Jak zrobić muffiny czekoladowe z malinami?

Muffiny to bardzo słodkie, pyszne i niewielkie przekąski, które lubiane są na całym świecie. Warto poznać przepis na muffiny czekoladowe...