Loading...

Jak zrobić łososia na patelni – odpowiadamy

Jak zrobić łososia na patelni? To pytanie zadaje wiele osób chcących zjeść tak przygotowaną rybę. Dowiedz się już dziś i ciesz się pysznym posiłkiem!

Czego dowiesz się z artykułu:

  • jak wybrać najlepszego łososia?
  • gdzie kupować rybę do smażenia na patelni?
  • jak zrobić łososia na patelni?
  • z czym podać usmażonego łososia?

Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-zrobic-dorsza-ciekawe-pomysly-i-inspiracje-na-obiad/

Jak wybrać najlepszego łososia?

Ryby różnią się nie tylko świeżością oraz gatunkiem. Bardzo duży wpływ na smak ryby ma to, skąd ona pochodzi. Gdy kupujesz łososia, zwróć uwagę na kilka bardzo ważnych faktów, które mają ogromny wpływ na to, jak będzie on później smakował. Przed zakupem dowiedz się, czy ryba pochodzi z hodowli, czy też złowiono ją w naturalnych warunkach. Na uwagę zasługuje fakt, iż łosoś hodowlany będzie miał dużo więcej tłuszczy od łososia pochodzącego z natury. Więcej tłuszczu przekłada się na większą ilość kwasów omega-3. Nie jest to do końca wiadomość pozytywna, ponieważ ryby te tuczy się paszami.

Kupując rybę, należy jej się dobrze przypatrzyć, ponieważ stan wizualny ma wpływ na to, jak może ona smakować. Wbrew błędnej powszechnej opinii, bardzo intensywny kolor mięsa nie musi świadczyć o tym, że ryba jest świeża. Niestety, niektórzy hodowcy nie są uczciwi i karmią ryby specjalną paszą, która zmienia kolor mięsa. Najważniejszą cechą, świeżej ryby jest sprężystość mięsa. Jeśli mięso ugina się pod naciskiem palca, a następnie wraca na swoją pozycję, oznacza to, że jest to świeża ryba, którą warto kupić.

Gdzie kupować rybę do smażenia na patelni?

Najlepiej jest unikać dużych marketów, których działalność oparta jest na ilości, a nie jakości sprzedawanych produktów. Warto więc wybrać się do zaufanego sklepu rybnego, ponieważ ryby w takich miejscach mogą być lepiej wyselekcjonowane.

Jak zrobić łososia z patelni?

Sama ryba to nie wszystko, ważne są również dodatki, z którymi będzie ona jedzona. Łosoś to ryba o bardzo przyjemnym i delikatnym smaku, jej aromaty najlepiej odczuwalne są wtedy, gdy nie ma na niej wielu przypraw. Warto więc wybrać podstawowe przyprawy, które tylko podkreślą delikatny smak tej pysznej ryby. Łososia można przyrządzać na wiele sposobów, jednakże smażenie i pieczenie to dwa najpopularniejsze. Czy usmażona ryba jest zdrowa? Oczywiście, że tak, warto tylko zwrócić uwagę na ilość tłuszczu. Osoby, które chcą zdrowo jeść, powinny wiedzieć, że ryby są zdrowe i można nimi zastąpić mięso czerwone.

jak zrobić łososia na patelni

Jak upiec łososia na patelni? Jest to bardzo pyszne jedzenie, które można przyrządzić sobie i osobom najbliższym. Warto skorzystać z prostych, lecz skutecznych porad dotyczących smażenia ryby.

Rybę umytą i wysuszoną należy odpowiednio przyprawić – wystarczy nawet odrobina pieprzu oraz soli. Jednak jeśli chcemy nadać rybie ciekawego smaku można zdecydować się np. na koperek, curry i tymianek. Przyprawioną rybę należy położyć na patelni skórą do dołu. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Po kilku minutach, gdy mięso od strony skórki zacznie zmieniać kolor, co będzie widoczne po boku, można przerzucić rybę na drugą stronę. Na tym etapie należy dokładnie pilnować, aby nie przypalić ryby, ponieważ cały smak zostanie zabity. Wtedy, gdy ryba jest już odwrócona na stronę mięsną, można dodać odpowiednią część masła i dusić rybę w takim tłuszczu. Dodatkowe walory smakowe będą bardziej odczuwalne, jeśli skropi się rybę cytryną. Tak przyrządzoną rybę można podać rodzinie i przyjaciołom.

Z czym podać usmażonego łososia?

Łosoś smażony na patelni jest najlepszy, gdy podawany jest z prostymi dodatkami, które nie przytłoczą jego delikatnego smaku. Świetnie komponuje się z warzywami, takimi jak pieczarki, cebula czy papryka. Ryba ta jest również świetnym dodatkiem do sałatek i dań z kaszą lub ryżem. Warto wypróbować ją także z ziemniakami – pieczonymi, gotowanymi na parze lub w formie frytek. Jeśli chcemy, aby nasz łosoś był bardziej sycący, możemy go podać z chlebem lub bułką tartą.

A Ty, z czym podasz usmażonego łososia?

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...