Loading...

Śledź – zdrowy, smaczny i niedoceniony! Ciekawe propozycje podania

Śledzie należą do wyjątkowo smacznych i zdrowych ryb, jednak nie są powszechnie doceniane. Do ich zalet należy nie tylko obecność pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, ale też niezwykle ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Ich spożycie reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie na organizm. Śledzie najczęściej trafiają na polskie stoły w okresie świąt i rodzinnych uroczystości, jednak warto sięgać po nie także bez specjalnej okazji. Ryby te podawać można na różne sposoby, a w każdej wersji smakują równie wyśmienicie.

Śledzie Proboszcza

Śledzie Proboszcza to przysmak dla osób, które lubią połączenie ryb z marynowanymi grzybami, olejem i cebulką. Doskonale sprawdzają się jako jedna z potraw serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia, a także danie na Sylwestra oraz inne imprezy. Wedle preferencji, w przepisie tym wykorzystać można marynowane borowiki, podgrzybki, pieczarki lub inne odmiany grzybów. Śledzie ala matjas w oleju warto na początek odsączyć, a następnie zamoczyć w mleku lub wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Zabieg ten nie jest konieczny, jednak pozwala na usunięcie nadmiaru soli. Jeżeli śledzie proboszcza okażą się z tego powodu zbyt mdłe, na koniec można ewentualnie całość dosolić. Gotowy posiłek należy przykryć oraz odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły. Takie śledzie przechowywać można w słoiku.

śledzie

Śledzie po chłopsku

Z wyglądu śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę ziemniaczaną, jednak różnią się od niej właśnie obecnością ryby. W smaku są doskonałe, a w przygotowaniu bardzo proste. Do ich przyrządzenia najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane w mundurkach, które należy następnie odcedzić i ostudzić oraz obrać i pokroić w kostkę. Śledzie po chłopsku zawierają też jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, cebulkę dymkę, koperek i czosnek. Ryby ala matjas należy odsączyć z nadmiaru oleju, a w razie konieczności przepłukać i osuszyć. Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane z majonezem i śmietaną, po czym doprawione do smaku zmielonym pieprzem. Szczegółowy przepis znaleźć można na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/sledzie-po-chlopsku/). Na koniec całość warto skropić sokiem z cytryny.

Śledzie w śmietanie i majonezie

Połączenie śledzi ze śmietaną i majonezem to doskonały dodatek do pieczywa, a także uniwersalna opcja na obiad – np. w zestawieniu z ziemniakami w mundurkach. Przysmak ten wspaniale komponuje się także z ogórkami konserwowymi oraz cebulką. Poza odsączeniem śledzi i odpowiednim przygotowaniem wszystkich dodatków, warto zwrócić uwagę na precyzyjnym dobraniu proporcji między śmietaną i majonezem. Najlepiej zestawić ze sobą jedną czubatą łyżkę gęstej i kwaśnej śmietany 18% z dwiema czubatymi łyżkami majonezu, a następnie je wymieszać. Całość doprawić można także solą i pieprzem do smaku. Takie śledzie należy przechowywać w lodówce, a bezpośrednio przed podaniem wykładać na półmisek oprószone natką pietruszki. Wedle uznania, dla smaku dodać można także cukier puder lub kwaskowate jabłko.

śledzie w śmietanie

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa, która cieszy się dużą popularnością na kresach wschodnich. W tych rejonach znana jest jako szuba. Sałatka ta ma postać wielowarstwową, którą przyrządzić można na wiele różnych sposobów. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, a smak znakomity. Śledzie pod pierzynką uzupełniane są cebulą, gotowanymi ziemniakami, jajkami, buraczkami oraz majonezem, a nierzadko także kiszonymi ogórkami czy ugotowaną marchewką. Przysmak ten najlepiej przygotować w wysokim i przezroczystym naczyniu, dzięki czemu będzie się ładnie prezentował. Śledź pod pierzynką z buraczkami sprawdza się zarówno w Wigilię, jak i podczas różnych imprez. Kluczowe znaczenie ma odpowiednie przygotowanie ryb, które zgodnie z przepisem bloga Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/sledzie-pod-pierzynka/) należy kilkukrotnie opłukać lub zamoczyć w wodzie na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Podczas remontu i urządzania mieszkania istotną rolę odgrywa wyposażenie kuchni i odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Biorąc pod uwagę popularne stwierdzenie,...

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na montaż ogrodowego pieca do pizzy na terenie swojej działki. Takie rozwiązanie...

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

W obecnym, bardzo szybkim stylu życia bardzo popularne stało się przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu i późniejsze odgrzewanie...

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Pestki dyni to dodatek często wykorzystywany w kuchni. Mało kto jednak wie, że można uzyskać z nich olej, będący kopalnią...

Syrop z agawy

Syrop z agawy

Syrop z agawy z pewnością przypadnie go gustu wielbicielom słodkości. To znakomity dodatek do deserów oraz uniwersalny słodzik, który wykorzystasz...