Loading...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga propozycja jest bardzo popularna, ale spora popularność nie oznacza tego, iż wszyscy są na bieżąco. Zresztą świetnym przykładem jest pesto z pietruszki. Czy wiesz, o czym mowa?

Czego dowiesz się z artykułu:

  • Pesto z pietruszki – nowość czy nie nowość?
  • Klasyczna receptura
  • Przepis na pesto z natki pietruszki

Nowość czy nie nowość?

Jeżeli pesto z pietruszki przepis to coś, o czym słyszysz po raz pierwszy, sprawa jest prosta – najwyższa pora nadrobić zaległości. Wystarczy powiedzieć, że pesto to sos, którego ojczyzną są Włochy. To chyba mówi samo za siebie, prawda? Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że mowa o kuchni popularnej na całym świecie. Do tego specjalnością Włochów są różne sosy, co niejako potwierdza właśnie pesto. Warto również zdawać sobie sprawę z tego, że mowa o propozycji, która po raz pierwszy powstała w czasach Cesarstwa Rzymskiego. To nie jest nowość.

Klasyczna receptura

Od tamtej pory wiele się zmieniło, ale zatrzymajmy się jeszcze przy historii. W pewnych okolicznościach lepiej nie zapominać o tym, co się kiedyś działo.

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że klasyczna receptura oznacza, iż produkt powinno przygotowywać się w moździerzu. Tłuczkiem wcierano następujące produkty:

– liście bazylii,
– czosnek,
– nasiona sosny,
– twardy ser,
– oliwę z oliwek,
– sól.

Brzmi ciekawie, czy może wręcz przeciwnie? Dobrze też mieć świadomość choćby tego, że do najbardziej znanych odmian zaliczymy fioletowe, żółte i czerwone. Interesujące jest też to, że pochodzenie produktu to temat, który możemy określić dyskusyjnym. Krótko mówiąc, istnieje kilka wersji pochodzenia produktu. Warto też mieć świadomość tego, iż maść z bazylią i oliwą z oliwek stosuje się jako miejscowe leczenie egzemy. Jak się można domyślić, możemy mówić o sporym sukcesie takiego rozwiązania.

Przepis na pesto z natki pietruszki

Skoro była mowa o przeszłości, to nie pozostaje nic innego jak skoncentrowanie się na teraźniejszości. Kiedy ktoś mówi, że przygotowuje pesto, zawsze warto zainteresować się wykorzystywanymi składnikami. Tak się składa, że mowa o sosie, który można przygotowywać z różnych składników. Trzeba tylko pamiętać o tym, że oliwa z oliwek jest obowiązkiem.

pesto z pietruszki przepis

Składniki na pesto z natki pietruszki:

– 1 pęczek koperku,
– 3 pęczki natki pietruszki,
– 1/2 szklanki pestek słonecznika,
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
– 2 ząbki czosnku,
– sól
– czarny pieprz (świeżo mielony).

Jak widać, nie musisz mieć wielu składników. Co więcej, nie powinno być też kłopotu z przygotowaniem.

Na początek konieczne jest posiekanie natki i koperku. W dalszej kolejności przydałoby się zadbać o jakieś wysokie naczynie (aby umieścić tam to, co posiekaliśmy) – przydać się może np. blender. Później dodajemy pestki słonecznika, obrane ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Miksujemy na gładko i zajmujemy się doprawianiem – potrzeba soli i pieprzu. Jeżeli wszystko przebiegło bez problemu, nie pozostaje nic innego jak podanie sosu.

Niewiele trzeba, aby Twoja kuchnia zyskała coś nowego i jednocześnie niezwykle ciekawego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja kojarzyć się z wielkimi zmianami, ale są różne sytuacje i przykładem tego jest cukier puder. Mowa o czymś, co...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga...

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Zastanawiasz się nad tym, jak urzec swoją dziewczynę/chłopaka? Jeśli tak, dobrym rozwiązaniem może okazać się ciekawy pomysł na kolację dla...

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wiele osób zastanawia się, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała. Warto zainteresować się tym tematem, jeśli twoją pasją jest amatorskie...

Jak wybrać ekspres do kawy?

Jak wybrać ekspres do kawy?

Na rynku znajdziemy coraz to szerszą ofertę ekspresów do kawy, co sprawia, że wybór odpowiedniego sprzętu nie jest wcale prostym zadaniem....