Loading...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga propozycja jest bardzo popularna, ale spora popularność nie oznacza tego, iż wszyscy są na bieżąco. Zresztą świetnym przykładem jest pesto z pietruszki. Czy wiesz, o czym mowa?

Czego dowiesz się z artykułu:

  • Pesto z pietruszki – nowość czy nie nowość?
  • Klasyczna receptura
  • Przepis na pesto z natki pietruszki

Nowość czy nie nowość?

Jeżeli pesto z pietruszki przepis to coś, o czym słyszysz po raz pierwszy, sprawa jest prosta – najwyższa pora nadrobić zaległości. Wystarczy powiedzieć, że pesto to sos, którego ojczyzną są Włochy. To chyba mówi samo za siebie, prawda? Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że mowa o kuchni popularnej na całym świecie. Do tego specjalnością Włochów są różne sosy, co niejako potwierdza właśnie pesto. Warto również zdawać sobie sprawę z tego, że mowa o propozycji, która po raz pierwszy powstała w czasach Cesarstwa Rzymskiego. To nie jest nowość.

Klasyczna receptura

Od tamtej pory wiele się zmieniło, ale zatrzymajmy się jeszcze przy historii. W pewnych okolicznościach lepiej nie zapominać o tym, co się kiedyś działo.

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że klasyczna receptura oznacza, iż produkt powinno przygotowywać się w moździerzu. Tłuczkiem wcierano następujące produkty:

– liście bazylii,
– czosnek,
– nasiona sosny,
– twardy ser,
– oliwę z oliwek,
– sól.

Brzmi ciekawie, czy może wręcz przeciwnie? Dobrze też mieć świadomość choćby tego, że do najbardziej znanych odmian zaliczymy fioletowe, żółte i czerwone. Interesujące jest też to, że pochodzenie produktu to temat, który możemy określić dyskusyjnym. Krótko mówiąc, istnieje kilka wersji pochodzenia produktu. Warto też mieć świadomość tego, iż maść z bazylią i oliwą z oliwek stosuje się jako miejscowe leczenie egzemy. Jak się można domyślić, możemy mówić o sporym sukcesie takiego rozwiązania.

Przepis na pesto z natki pietruszki

Skoro była mowa o przeszłości, to nie pozostaje nic innego jak skoncentrowanie się na teraźniejszości. Kiedy ktoś mówi, że przygotowuje pesto, zawsze warto zainteresować się wykorzystywanymi składnikami. Tak się składa, że mowa o sosie, który można przygotowywać z różnych składników. Trzeba tylko pamiętać o tym, że oliwa z oliwek jest obowiązkiem.

pesto z pietruszki przepis

Składniki na pesto z natki pietruszki:

– 1 pęczek koperku,
– 3 pęczki natki pietruszki,
– 1/2 szklanki pestek słonecznika,
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
– 2 ząbki czosnku,
– sól
– czarny pieprz (świeżo mielony).

Jak widać, nie musisz mieć wielu składników. Co więcej, nie powinno być też kłopotu z przygotowaniem.

Na początek konieczne jest posiekanie natki i koperku. W dalszej kolejności przydałoby się zadbać o jakieś wysokie naczynie (aby umieścić tam to, co posiekaliśmy) – przydać się może np. blender. Później dodajemy pestki słonecznika, obrane ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Miksujemy na gładko i zajmujemy się doprawianiem – potrzeba soli i pieprzu. Jeżeli wszystko przebiegło bez problemu, nie pozostaje nic innego jak podanie sosu.

Niewiele trzeba, aby Twoja kuchnia zyskała coś nowego i jednocześnie niezwykle ciekawego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne funkcjonowanie. Służą one bowiem do serwowania rozmaitych...

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest jednym z tych produktów, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości i tym samym powinien...

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie zyskują ostatnio coraz większą popularność. Jedną z ich największych zalet jest prostota i uniwersalność. Są świetnym uzupełnieniem wielu...

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Potrawy przygotowane na ruszcie są nie tylko wyjątkowo soczyste i aromatyczne, ale równieżzdrowsze,chociażby od dań smażonych. Grillowanie to nie zajęcie...

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Jesteś osobą, która nie wyobraża sobie potraw bez smaku słodyczy, ale jest świadoma tego, że cukier szkodzi zdrowiu? A czy...