Loading...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga propozycja jest bardzo popularna, ale spora popularność nie oznacza tego, iż wszyscy są na bieżąco. Zresztą świetnym przykładem jest pesto z pietruszki. Czy wiesz, o czym mowa?

Czego dowiesz się z artykułu:

  • Pesto z pietruszki – nowość czy nie nowość?
  • Klasyczna receptura
  • Przepis na pesto z natki pietruszki

Nowość czy nie nowość?

Jeżeli pesto z pietruszki przepis to coś, o czym słyszysz po raz pierwszy, sprawa jest prosta – najwyższa pora nadrobić zaległości. Wystarczy powiedzieć, że pesto to sos, którego ojczyzną są Włochy. To chyba mówi samo za siebie, prawda? Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że mowa o kuchni popularnej na całym świecie. Do tego specjalnością Włochów są różne sosy, co niejako potwierdza właśnie pesto. Warto również zdawać sobie sprawę z tego, że mowa o propozycji, która po raz pierwszy powstała w czasach Cesarstwa Rzymskiego. To nie jest nowość.

Klasyczna receptura

Od tamtej pory wiele się zmieniło, ale zatrzymajmy się jeszcze przy historii. W pewnych okolicznościach lepiej nie zapominać o tym, co się kiedyś działo.

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że klasyczna receptura oznacza, iż produkt powinno przygotowywać się w moździerzu. Tłuczkiem wcierano następujące produkty:

– liście bazylii,
– czosnek,
– nasiona sosny,
– twardy ser,
– oliwę z oliwek,
– sól.

Brzmi ciekawie, czy może wręcz przeciwnie? Dobrze też mieć świadomość choćby tego, że do najbardziej znanych odmian zaliczymy fioletowe, żółte i czerwone. Interesujące jest też to, że pochodzenie produktu to temat, który możemy określić dyskusyjnym. Krótko mówiąc, istnieje kilka wersji pochodzenia produktu. Warto też mieć świadomość tego, iż maść z bazylią i oliwą z oliwek stosuje się jako miejscowe leczenie egzemy. Jak się można domyślić, możemy mówić o sporym sukcesie takiego rozwiązania.

Przepis na pesto z natki pietruszki

Skoro była mowa o przeszłości, to nie pozostaje nic innego jak skoncentrowanie się na teraźniejszości. Kiedy ktoś mówi, że przygotowuje pesto, zawsze warto zainteresować się wykorzystywanymi składnikami. Tak się składa, że mowa o sosie, który można przygotowywać z różnych składników. Trzeba tylko pamiętać o tym, że oliwa z oliwek jest obowiązkiem.

pesto z pietruszki przepis

Składniki na pesto z natki pietruszki:

– 1 pęczek koperku,
– 3 pęczki natki pietruszki,
– 1/2 szklanki pestek słonecznika,
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
– 2 ząbki czosnku,
– sól
– czarny pieprz (świeżo mielony).

Jak widać, nie musisz mieć wielu składników. Co więcej, nie powinno być też kłopotu z przygotowaniem.

Na początek konieczne jest posiekanie natki i koperku. W dalszej kolejności przydałoby się zadbać o jakieś wysokie naczynie (aby umieścić tam to, co posiekaliśmy) – przydać się może np. blender. Później dodajemy pestki słonecznika, obrane ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Miksujemy na gładko i zajmujemy się doprawianiem – potrzeba soli i pieprzu. Jeżeli wszystko przebiegło bez problemu, nie pozostaje nic innego jak podanie sosu.

Niewiele trzeba, aby Twoja kuchnia zyskała coś nowego i jednocześnie niezwykle ciekawego.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...