Loading...

Kardamon- rodzaje, charakterystyka i zastosowanie.

Kardamon – co to takiego?

Przyprawa ta była znana już przez starożytnych Chińczyków, którzy stosowali ją w celu złagodzenia bólu brzucha, biegunek czy zaparć, jak również inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Z kolei do Europy kardamon przybył w XII wieku. Kardamon to roślina wywodząca się z południowych Indii. Obecnie jest on również uprawiany w innych rejonach na świecie, gdzie panują sprzyjające warunki klimatyczne czyli np: Azja w tym m.in. Półwysep Indonezyjski oraz Ameryka Środkowa. Wyróżnia się kilka rodzajów kardamonu – malabarski, będący najbardziej wartościowy gatunkowo, z którego powstaje najwyższy jakościowo kardamon, do tego występuje również majsurki, jawajski, czy nepalski. Inne wymienione odmiany wyróżniają się mniej wyczuwalną charakterystyczną nutą korzenną.

Wartości odżywcze kardamonu.

Artykuł jest źródłem cennych związków i minerałów. W przyprawie tej znajdziemy następujące rodzaje witamin jak np. C, B6, niancyna, ale także i takie cenne składniki typu wapń, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Dodatkowo produkt stanowi źródło tłuszczów nasyconych, jak również i nienasyconych. Łyżeczka kardamonu, czyli 2g równa się 6, 22 kcal. Zawartość białka w powyższej przyprawie wynosi 0,22 g. Z kolei tłuszczu porcja 2 g zawiera tylko 0,13 g tłuszczu, węglowodanów 1,37 g oraz błonnika 0,56g.

Na jakie dolegliwości i dla kogo może okazać się zbawienne dodawanie kardamonu do codziennej diety?

Ze względu na posiadane właściwości, które wpływają na zwiększenie ilości wydzielanych soków trawiennych, a co za tym idzie przyśpiesza przemianę materii, a do tego działa rozkurczowo jest on pomocny w wielu dolegliwościach jelitowych. Ponadto stosowanie kardamonu przyczynia się do złagodzenia niestrawności, zgagi, wzdęć, nudności, zaparć oraz kolek. Niszczenie bakterii H, pylori, które powodują powstawanie wrzodów, w tym również pomocny może okazać się kardamon. Zastosowanie opisywanej rośliny obejmuje również możliwość powiększenia apetytu, co sprawia, że ten produkt spożywczy polecany jest tzw. niejadkom. Dodatkowo przyprawa dzięki działaniom antybakteryjnym oraz antywirusowym są pomocne przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach. Inhalacja z użyciem szczypty kardamonu pozwoli nam na zmniejszenie obrzęku błon śluzowych, udrożnienie nosa, a do tego zmniejszy intensywność kaszlu. Możliwość pozbycia się toksyn oraz szkodliwych związków, które powstały w czasie przemiany, w tym również będzie pomocny kardamon. Przyprawa ta jest również odpowiedzialna za oczyszczanie dróg moczowych. Na uwagę zasługuje także to, że artykuł poprawia nasze ukrwienie.

W jakiej formie najczęściej jest spotykany i gdzie w kuchni najchętniej używany?

Jako przyprawa bardzo często jest on dostępny do kupienia w formie mielonej. Kardamon mielony zazwyczaj ze względu na swój korzenny, ale i lekko cytrynowy smak stanowi nieodłączny dodatek do kawy bardzo dużo osób. Ponadto artykuł jest również dodawany do domowych wypieków oraz deserów. Bardzo dobrze sprawdzi się on również do dań o zabarwieniu egzotycznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

Betonowe piwniczki są potrzebne. Takie rozwiązania stosowali nasi dziadkowie i korzystali z nich przez długi czas. Zapotrzebowanie na architekturę ogrodową...

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Grzyby jeść warto, a wręcz jeść trzeba. Są zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i co ważne można przygotować wiele fantastycznych...

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Wiele osób w ciągu większości dni tygodnia nie przykłada specjalnej uwagi do tego, co je. Oczywiście tak nie powinno być,...