Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o czym mowa? Oczywiście o kremie Milki Way. Nawet osoby, które nie przepadają za tymi klasycznymi małymi batonikami, z zadowoleniem sięgają po ciasta wypełnione tą batonikową masą. To musi o czymś świadczyć!
Jak przygotować krem Milki Way do tortów?
Na samym początku należy zająć się śmietanką kremówką, czyli wylać ją do małego rondelka, postawić na kuchence i powoli podgrzewać. Gdy śmietanka zrobi się już lekko gorąca, należy wsypać do niej batoniki. Wcześniej Milki Waya powinno się pokroić lub połamać w mniejsze kawałeczki. Garnek należy cały czas trzymać na kuchence, aby czekolada z batoników stopniowo rozpuszczała się w śmietance. Wydostający się z kremu zapach rozniesie się na całą kuchnię! To jest właśnie ten moment, w którym masa nabiera jednolitej konsystencji i pięknego, lekko brązowego kolorku. Należy jednak pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie wolno dopuścić do jej wrzenia. Krem może jedynie delikatnie bulgotać.
Musi jednak pozostać w średniej temperaturze. A gdy wszystkie kawałki batoników dokładnie się już w nim rozpuszczą, garnek można ściągnąć z kuchenki i odstawić go do bezpiecznego miejsca, aby masa zdążyła na spokojnie wystygnąć. Ostudzony krem należy potem przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i włożyć naczynie do lodówki – najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia można już połączyć zimną masę z 450 gramami serka mascarpone. Aby obie warstwy stworzyły jednolitą masę, najlepiej zmiksować je na wysokich obrotach. Cała czynność będzie trwać ok. 3-4 minuty. Najprawdopodobniej po tym czasie masa osiągnie idealną dla siebie konsystencję, a także apetyczny kolor i przede wszystkim cudowny smak!
O czym należy pamiętać?
Warto jednak wspomnieć o kilku błędach, których nie wolno popełniać podczas przygotowywania kremu Milki Way. Po pierwsze – zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone przed użyciem powinny być mocno schłodzone. Wykonanej masy nie należy natomiast traktować jak masy cukrowej. Nie jest ona na tyle lepka, by dało się utworzyć z niej tortowe dekoracje. Najlepiej sprawdzi się w roli wypełnienia dla ciast i tortów. Z nimi smakuje wyśmienicie!