Trwałe i ostre noże to podstawa w sprawnym funkcjonowaniu każdej kuchni. Wielkość oraz kształt ostrza musi być dostosowany do produktu oraz metody jego obróbki – siekania, krojenia, filetowania czy plastrowania. Niemieckie noże kuchenne to gwarancja najwyższej precyzji wykonania. Noże są wygodne w użytkowaniu, bowiem mają ergonomiczną rękojeść, która zapewnia pewny uchwyt. Specjalistyczne noże, które posiadają wyprofilowane ostrze o odpowiedniej szerokości, długości oraz czubku przeznaczone są do przygotowywania określonych potraw oraz obrabiania konkretnych składników. Czasem różnią się także sposobem ostrzenia. Najwyższej jakości noże będą odpowiednim produktem zarówno dla kucharzy amatorów, jak i mistrzów w profesjonalnej kuchni.
ZWILLING – niemieckie noże kuchenne
Zwilling to najpopularniejsza firma produkująca niemieckie noże kuchenne. Noże Zwilling powstają już od niemal trzech wieków. Mają one różne rozmiary oraz kształty dzięki czemu dopasują się do każdej dłoni podczas każdej czynności. Najpopularniejszym nożem firmy jest najwyższej jakości tzw. nóż szefa kuchni. Doskonale spełnia on swoje zadanie w każdym zakresie – doskonale odnajdzie się zarówno podczas siekania, szatkowania, porcjowania mięsa oraz krojenia warzyw i owoców. Drugi pod względem wielkości jest jego mniejszy kuzyn, nóż uniwersalny, który doskonale nada się do obróbki bezpośrednio w dłoniach oraz przygotowywania mniejszych przekąsek. Wszystkie noże ząbkowane, np. nóż do pieczywa z najwyższą precyzją pokroją plasterki oraz kromki i bez trudności przebiją się nawet przez najtwardszą powierzchnię produktów.
WÜSTHOF – firma rodzinna od 1814r.
WÜSTHOF to firma rodzinna założona w roku 1814 w Solingen w Niemczech. Do dziś kute noże kuchenne produkowane są w 3 zakładach produkcyjnych w Solingen, które stało się znane jako „Miasto Ostrzy”. Produkty przez ostatnie 200 lat nie traciły na swojej popularności, a poprzez doskonalenie produkcji, jedynie ją zyskiwały. To, co wyróżnia noże WÜSTHOF to zrównoważona efektywność, wyśmienita jakość oraz nieprzerwany rozwój. Te trzy składniki powodują, że niemieckie noże kuchenne wykonywane są z najwyższą precyzją i cieszą się niezwykłą popularnością nie tylko w kraju, ale również na całym świecie. Firma posiada bowiem przedstawicielstwa w 80 krajach – w tym również w Kanadzie oraz Stanach Zjednoczonych. Ze względu na to, że specjalizuje się wyłącznie w produkcji noży, produkty są najwyższej jakości, dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego klienta.