Loading...

Na czym polega skuteczne podgrzewanie żywności?

Oszczędzamy czas i pieniądze, podgrzewając resztki jedzenia i radykalnie minimalizując w ten sposób ilość odpadów. Ale jak je ugotować, zachowując jednocześnie smak potrawy i ograniczając straty składników odżywczych? Wszystko czego potrzebujesz to ładna patelnia (np. kamienna) i poniższe zalecenia. Miłej lektury!

Podstawowe informacje

Sposób, w jaki traktujesz resztki, wpływa zarówno na zdrowie, jak i smak obiadu. Resztki należy jak najszybciej schłodzić (najlepiej przed 2 godzinami) i spożyć w ciągu 3-4 dni. W razie potrzeby zamroź resztki przez 3-4 miesiące. Po tym etapie nadal można je bezpiecznie jeść, jednak może brakować tekstury i smaku. Aby rozmrozić zamrożone resztki przed ponownym podgrzaniem, umieść je w lodówce lub skorzystaj z opcji rozmrażania mikrofalowego. Można je gotować na patelni i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni po rozmrożeniu. Jeśli jednak żywność nie zostanie całkowicie rozmrożona, podgrzewanie potrwa dłużej. Jeśli masz zamiar zamrażać uprzednio rozmrożone resztki, to w żadnym przypadku tego nie rób! W takiej sytuacji jedzenie wyłącznie traci swoje właściwości z powodu ciągłej obróbki ciepłem i zimnem naprzemian.

Stek

Suche, gumowate lub pozbawione smaku mięso to najczęstsza skarga na odgrzewane steki. Z kolei użycie kamiennej patelni zapewni zachowanie całego smaku. Puryści mogą powiedzieć, że wyłącznie świeży kawałek mięsa można faktycznie nazwać mięsem, ale nie oszukujmy się, posiłek to zawsze posiłek!

Należy pamiętać, że resztki mięsa smakują lepiej, gdy zostaną doprowadzone do temperatury pokojowej. W rezultacie wyjmij je z lodówki na około 10 minut przed gotowaniem.

Mięso z kurczaka

Niestety, odgrzewanie kurczaka i innych czerwonych mięs często skutkuje suchym, trudnym do pogryzienia daniem. Należy pamiętać, że mięso powinno być podgrzewane w taki sam sposób, w jaki zostało przygotowane. W innym przypadku zbyt wiele smaków zacznie nachodzić na siebie, co może doprowadzić do zawodu kulinarnego.

Ryż

Zatrucie pokarmowe może wystąpić z niewłaściwie przechowywanego i ugotowanego ryżu, zwłaszcza po podgrzaniu. Nieugotowany może zawierać zarodniki, które są zaskakująco odporne na ciepło.

Chociaż ryż przechowywany przez długi czas w temperaturze pokojowej można bezpiecznie podgrzewać w mikrofali, nie jest to zalecane. Podawaj ryż zaraz po zakończeniu gotowania i pozostaw na godzinę do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka dni przed odgrzaniem.

Ryba

Ogólnie rzecz biorąc, zarówno ryby, jak i wołowinę można podgrzewać bez problemu. Istotny wpływ na ogólny smak ma stopień grubości fileta. Na przykład steki z łososia zachowują swoją konsystencję i smak lepiej niż cieńsze steki.

Podsumowanie

Resztki należy traktować jako zdrowe obiady, a nie suplementy diety. Oczywiście, jeśli potrafisz je odpowiednio przygotować i zachować świeżość przez dłuższy czas. Bardzo ważne będzie również posiadanie pod ręką wspomnianej wcześniej kamiennej patelni. Życzymy powodzenia w kuchni i wyłącznie smacznych posiłków.

Partner artykułu: Prymus AGD

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Drobne upominki dla klientów pomagają budować partnerskie relacje na długi czas. Klienci, którzy czują się doceniani, chętniej wracają, by dokonać...

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Worków foliowych używamy właściwie na każdym kroku – do przechowywania, pakowania, transportowania. Wiele firm wykorzystuje duże ilości opakowań w swoim...

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Wybór dobrego ketchupu to nie lada wyzwanie. Wielu z nas ma swoje ulubione marki i smaki, które kojarzą się z...