Loading...

Na czym polega skuteczne podgrzewanie żywności?

Oszczędzamy czas i pieniądze, podgrzewając resztki jedzenia i radykalnie minimalizując w ten sposób ilość odpadów. Ale jak je ugotować, zachowując jednocześnie smak potrawy i ograniczając straty składników odżywczych? Wszystko czego potrzebujesz to ładna patelnia (np. kamienna) i poniższe zalecenia. Miłej lektury!

Podstawowe informacje

Sposób, w jaki traktujesz resztki, wpływa zarówno na zdrowie, jak i smak obiadu. Resztki należy jak najszybciej schłodzić (najlepiej przed 2 godzinami) i spożyć w ciągu 3-4 dni. W razie potrzeby zamroź resztki przez 3-4 miesiące. Po tym etapie nadal można je bezpiecznie jeść, jednak może brakować tekstury i smaku. Aby rozmrozić zamrożone resztki przed ponownym podgrzaniem, umieść je w lodówce lub skorzystaj z opcji rozmrażania mikrofalowego. Można je gotować na patelni i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni po rozmrożeniu. Jeśli jednak żywność nie zostanie całkowicie rozmrożona, podgrzewanie potrwa dłużej. Jeśli masz zamiar zamrażać uprzednio rozmrożone resztki, to w żadnym przypadku tego nie rób! W takiej sytuacji jedzenie wyłącznie traci swoje właściwości z powodu ciągłej obróbki ciepłem i zimnem naprzemian.

Stek

Suche, gumowate lub pozbawione smaku mięso to najczęstsza skarga na odgrzewane steki. Z kolei użycie kamiennej patelni zapewni zachowanie całego smaku. Puryści mogą powiedzieć, że wyłącznie świeży kawałek mięsa można faktycznie nazwać mięsem, ale nie oszukujmy się, posiłek to zawsze posiłek!

Należy pamiętać, że resztki mięsa smakują lepiej, gdy zostaną doprowadzone do temperatury pokojowej. W rezultacie wyjmij je z lodówki na około 10 minut przed gotowaniem.

Mięso z kurczaka

Niestety, odgrzewanie kurczaka i innych czerwonych mięs często skutkuje suchym, trudnym do pogryzienia daniem. Należy pamiętać, że mięso powinno być podgrzewane w taki sam sposób, w jaki zostało przygotowane. W innym przypadku zbyt wiele smaków zacznie nachodzić na siebie, co może doprowadzić do zawodu kulinarnego.

Ryż

Zatrucie pokarmowe może wystąpić z niewłaściwie przechowywanego i ugotowanego ryżu, zwłaszcza po podgrzaniu. Nieugotowany może zawierać zarodniki, które są zaskakująco odporne na ciepło.

Chociaż ryż przechowywany przez długi czas w temperaturze pokojowej można bezpiecznie podgrzewać w mikrofali, nie jest to zalecane. Podawaj ryż zaraz po zakończeniu gotowania i pozostaw na godzinę do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka dni przed odgrzaniem.

Ryba

Ogólnie rzecz biorąc, zarówno ryby, jak i wołowinę można podgrzewać bez problemu. Istotny wpływ na ogólny smak ma stopień grubości fileta. Na przykład steki z łososia zachowują swoją konsystencję i smak lepiej niż cieńsze steki.

Podsumowanie

Resztki należy traktować jako zdrowe obiady, a nie suplementy diety. Oczywiście, jeśli potrafisz je odpowiednio przygotować i zachować świeżość przez dłuższy czas. Bardzo ważne będzie również posiadanie pod ręką wspomnianej wcześniej kamiennej patelni. Życzymy powodzenia w kuchni i wyłącznie smacznych posiłków.

Partner artykułu: Prymus AGD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

Betonowe piwniczki są potrzebne. Takie rozwiązania stosowali nasi dziadkowie i korzystali z nich przez długi czas. Zapotrzebowanie na architekturę ogrodową...

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Grzyby jeść warto, a wręcz jeść trzeba. Są zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i co ważne można przygotować wiele fantastycznych...

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Wiele osób w ciągu większości dni tygodnia nie przykłada specjalnej uwagi do tego, co je. Oczywiście tak nie powinno być,...