Loading...

Przepis na wegański pasztet

Dieta wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a przepisy na pyszne potrawy z owoców i warzyw cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednym z tych rarytasów, po który wegetarianie i weganie sięgają bardzo chętnie, są pasztety.

Jak je przygotować?

Kto chce stworzyć wegański pasztet z warzyw, ten może postawić na bardzo prosty przepis. Podstawa to składniki oraz dobrze dobrane przyprawy. Wegański pasztet można przygotować z kaszy jaglanej (250 g), szklanki prażonego słonecznika, suszonych grzybów (dwie szklanki) oraz warzyw: korzenia pietruszki, trzech marchewek, połówki selera, cebuli oraz czosnku. By pasztet miał dobrą konsystencję, warto dodać do niego również dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego.

Przyprawy, które warto tu wykorzystać, to: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn, wędzona papryka, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.

Przygotowanie pasztetu jest bardzo proste

Na początek należy namoczyć grzyby – najlepiej już dzień wcześniej. Sam pasztet powstaje z przesmażonych warzyw: cebuli, czosnku oraz pokrojonych na drobne kawałki: pietruszki, selera i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, należy do nich dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby. Wszystkie te składniki należy dusić na małym ogniu do chwili, gdy staną się miękkie. Gdy warzywa będą się dusiły, można sprażyć słonecznik na patelni oraz ugotować 250 g kaszy jaglanej. Gdy warzywa i kasza będą gotowe, można połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je zblendować, a następnie włożyć do foremek i piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni.

Ten prosty przepis na wegański pasztet cieszy się wielką popularnością. To samo zdrowie oraz wspaniały smak, dzięki czemu dieta wegańska staje się ciekawym zjawiskiem dla tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

Betonowe piwniczki są potrzebne. Takie rozwiązania stosowali nasi dziadkowie i korzystali z nich przez długi czas. Zapotrzebowanie na architekturę ogrodową...

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Grzyby jeść warto, a wręcz jeść trzeba. Są zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i co ważne można przygotować wiele fantastycznych...

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Wiele osób w ciągu większości dni tygodnia nie przykłada specjalnej uwagi do tego, co je. Oczywiście tak nie powinno być,...