Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to najlepsze produkty spożywcze, jakie tylko możemy sobie wyobrazić. Pamiętaj jednak, że najzdrowsze warzywa to nie tylko marchewka czy brokuły. Jeśli chciałbyś urozmaicić swoje codziennie menu i dodać do niego coś super wartościowego, powinieneś przekonać się do jedzenia kapusty pekińskiej, z której wyczarujesz naprawdę znakomite (i zdrowe!) dania.
Kapusta pekińska to świetny i bardzo zdrowy produkt spożywczy, który nie dość, że ma niewiele kalorii, to jeszcze do tego staje się świetną bazą dla zróżnicowanych dań. Można z niego przygotować przeróżne zdrowe potrawy. Zanim jednak się za nie zabierzesz, pamiętaj o tym, by kapustę dobrze przygotować, czyli przede wszystkim ją oczyścić, ściągając z niej zewnętrzne liście, które są zwykle mocno zanieczyszczone i których wypadałoby się pozbyć przed spożyciem. Następnie zacznij odrywać z kapusty liście i przepłukuj je pod bieżącą wodą. Możesz usunąć od razu białe części warzywa. One są akurat najmniej smaczne, bo bywają dość gorzkie.
Sałatę możesz jeść zarówno na świeżo, jak i po poddaniu jej jakiejś obróbce termicznej. Oczyszczone i wysuszone liście stworzą doskonałą bazę dla zdrowych sałatek. Znakomicie smakują w połączeniu z innymi warzywami. Możesz więc dodać do nich różne inne najzdrowsze warzywa, czyli np. pokrojoną paprykę, kukurydzę konserwową z puszki, zielone lub kiszone ogórki czy nawet… jabłka! Jeżeli wolisz bardziej nietypowe czy wręcz egzotyczne smaki, stwórz zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej, awokado, oliwek i sera feta. To warzywo świetnie komponuje się również z kurczakiem i tuńczykiem. A warto dodać do niego właśnie jakiś mięsny czy rybi produkt, aby zapewnić sałatce dodatkową porcję białka, które jest przecież bardzo ważnym i niezbędnym makroskładnikiem.
A co powiesz na coś bardziej treściwego? Zdrowe potrawy mogą być przecież bardzo sycące, a powinny takie być, jeżeli zamierzasz je spożyć chociażby w porze obiadowej. Sałatką przygotowaną z samych warzyw raczej nie zaspokoisz większego apetytu. Na pewno jednak zdołasz go ujarzmić, jeżeli zaserwujesz sobie… prawdziwego burgera! Bo burger też może być zdrowy i wartościowy. Wykonaj go z pełnoziarnistej (najlepiej żytniej) bułki, kawałka chudej wołowiny i odrobiny żółtego sera. Kapusta pekińska świetnie go ożywi. Takiego burgera możesz natomiast podać z sosem czosnkowym wykonanym na jogurcie greckim bądź jogurcie naturalnym.
Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl