Loading...

Tort ciasteczkowy potwór

Dobre ciasto powinno nie tylko smakować – musi też odpowiednio wyglądać. Ludzie jedzą oczami, więc gdy otrzymują na talerzu kiepsko prezentujący się posiłek, od razu tracą swój apetyt i nie mają ochoty skosztować ani jednego kęsa. Całe szczęście nie trzeba być wyjątkowo uzdolnionym kulinarnie, aby przygotowywać smakołyki zachwycające i smakiem, i niesamowicie atrakcyjnym wyglądem. Zdecydowanie jednym z najbardziej efektownych wypieków jest tort „ciasteczkowy potwór”. Świetnie sprawdzi się na dziecięcej imprezie urodzinowej i w trakcie karnawału. A jak go przygotować?

Tort ciasteczkowy potwór – jakie składniki będą nam potrzebne?

Tort ciasteczkowy potwórTort nie jest specjalnie skomplikowany w przygotowaniu. Ale może okazać się dość czasochłonny, dlatego wszystkie związane z nim prace najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. By niepotrzebnie się nie stresować i ze wszystkim zdążyć. Na samym początku należy wykonać biszkopt. Zostanie on utworzony z pięciu podstawowych składników: 200 g białego cukru, 6 białek zmiksowanych na pianę ze szczyptą soli, 6 całych żółtek, 150 g zwykłe mąki (najlepsza będzie pszenna) oraz 50 g skrobi ziemniaczanej. Do ubitych białek należy kolejno dodawać poszczególne składniki i zmiksować je na jednolitą, gładką masę. Następnie można wyłożyć ją do tortownicy o średniej wielkości, równo uformować i piec w temperaturze 165 stopni C przez około 40 minut. Czas przeznaczony na pieczenie biszkoptu można wykorzystać do jednoczesnego tworzenia kremu Milki Way. Nie mając na niego zbyt wiele czasu, dobrym rozwiązaniem będzie zastąpienie go gotowym produktem. Np. mleczkiem z puszki bądź kremem w proszku wymieszanym z wodą.

Zobacz także: https://upieczmy.pl/tort-psi-patrol-jak-zrobic-samodzielnie-w-domu/

Przygotowanie tortu

Najlepszy smak tortu uzyska się jednak poprzez połączenie go z własnoręcznie wykonanym kremem. A jest on jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu aniżeli biszkopt. Śmietankę kremówkę (całe duże opakowanie) należy podgrzać w małym rondelku i następnie wsypać do niej dowolną ilość pokruszonych batoników Milki Way. Gdy czekolada odpowiednio się rozpuści, masę należy ostudzić i przechować w lodówce przez kilka godzin. Następnie można już dodać do niej ok. 450 g serka mascarpone. Raz jeszcze wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Takim kremem należy już przekładać rozkrojony wcześniej biszkopt. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, można urozmaicić go kolejnymi warstwami frużeliny malinowej bądź dżemu truskawkowego (domowego bądź gotowego). Cała zabawa zaczyna się jednak w momencie, gdy ciasto jest już gotowe i wymaga już tylko udekorowania. Do wspólnego strojenia wypieku warto zaprosić dzieci. Dla nich będzie to nie lada frajda!

Tort ciasteczkowy potwór – jak nadać mu kolor?

A jak sprawić, by biszkopt z kremem i warstwą dżemu bądź frużeliny przeistoczył się w ciasteczkowego potworka? Należy nadać mu niebieskiego koloru! Pokryć warstwą błękitnego lukru lub oblać kolorową polewą albo nawet obtoczyć go wcześniej zabarwionymi kawałkami ciasta. Potworek musi mieć też oczywiście buzię – oczka i usta najłatwiej namalować jadalnym czarnym pisakiem, którym bez trudu posłużą się nawet dzieci. Na sam koniec w masę można wbić mniejsze kawałki ciasteczek. Tortem zachwycą się wszyscy mali goście i nie tylko! Dorosłym również takie ciasto przypadnie do gustu.

Inne propozycje tortów dla dzieci

Dzieci najbardziej cieszą się z rzeczy, które uwielbiają. Dlatego także przy wyborze tortu na urodziny powinno się kierować tą zasadą. Zwróć uwagę, jaka jest ulubiona bajka Twojego malucha, jakim bohaterem z filmu chciałby zostać, jaka kreskówka sprawia mu największą radochę. Przeanalizuj gust swojego dziecka i wybierz postać dla niego najodpowiedniejszą! Wielką popularnością aktualnie cieszą się Minionki, Spiderman, Psi patrol, Kraina lodu, Minecraft, Superman, Arielka i wiele, wiele innych… Możesz również zapytać wprost malucha co chciałby, aby znalazło się na jego torcie lub podpytać o jego aktualną ulubioną postać. Warto się tego dowiedzieć, ponieważ za dziecka, jak wiadomo, ulubione postacie mogą się często zmieniać.

Jak wybrać tort na szczególną okazję?

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...