Loading...

Tort ciasteczkowy potwór

Dobre ciasto powinno nie tylko smakować – musi też odpowiednio wyglądać. Ludzie jedzą oczami, więc gdy otrzymują na talerzu kiepsko prezentujący się posiłek, od razu tracą swój apetyt i nie mają ochoty skosztować ani jednego kęsa. Całe szczęście nie trzeba być wyjątkowo uzdolnionym kulinarnie, aby przygotowywać smakołyki zachwycające i smakiem, i niesamowicie atrakcyjnym wyglądem. Zdecydowanie jednym z najbardziej efektownych wypieków jest tort „ciasteczkowy potwór”. Świetnie sprawdzi się na dziecięcej imprezie urodzinowej i w trakcie karnawału. A jak go przygotować?

Tort ciasteczkowy potwór – jakie składniki będą nam potrzebne?

Tort ciasteczkowy potwórTort nie jest specjalnie skomplikowany w przygotowaniu. Ale może okazać się dość czasochłonny, dlatego wszystkie związane z nim prace najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. By niepotrzebnie się nie stresować i ze wszystkim zdążyć. Na samym początku należy wykonać biszkopt. Zostanie on utworzony z pięciu podstawowych składników: 200 g białego cukru, 6 białek zmiksowanych na pianę ze szczyptą soli, 6 całych żółtek, 150 g zwykłe mąki (najlepsza będzie pszenna) oraz 50 g skrobi ziemniaczanej. Do ubitych białek należy kolejno dodawać poszczególne składniki i zmiksować je na jednolitą, gładką masę. Następnie można wyłożyć ją do tortownicy o średniej wielkości, równo uformować i piec w temperaturze 165 stopni C przez około 40 minut. Czas przeznaczony na pieczenie biszkoptu można wykorzystać do jednoczesnego tworzenia kremu Milki Way. Nie mając na niego zbyt wiele czasu, dobrym rozwiązaniem będzie zastąpienie go gotowym produktem. Np. mleczkiem z puszki bądź kremem w proszku wymieszanym z wodą.

Przygotowanie tortu

Najlepszy smak tortu uzyska się jednak poprzez połączenie go z własnoręcznie wykonanym kremem. A jest on jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu aniżeli biszkopt. Śmietankę kremówkę (całe duże opakowanie) należy podgrzać w małym rondelku i następnie wsypać do niej dowolną ilość pokruszonych batoników Milki Way. Gdy czekolada odpowiednio się rozpuści, masę należy ostudzić i przechować w lodówce przez kilka godzin. Następnie można już dodać do niej ok. 450 g serka mascarpone. Raz jeszcze wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Takim kremem należy już przekładać rozkrojony wcześniej biszkopt. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, można urozmaicić go kolejnymi warstwami frużeliny malinowej bądź dżemu truskawkowego (domowego bądź gotowego). Cała zabawa zaczyna się jednak w momencie, gdy ciasto jest już gotowe i wymaga już tylko udekorowania. Do wspólnego strojenia wypieku warto zaprosić dzieci. Dla nich będzie to nie lada frajda!

A jak sprawić, by biszkopt z kremem i warstwą dżemu bądź frużeliny przeistoczył się w ciasteczkowego potworka? Należy nadać mu niebieskiego koloru! Pokryć warstwą błękitnego lukru lub oblać kolorową polewą albo nawet obtoczyć go wcześniej zabarwionymi kawałkami ciasta. Potworek musi mieć też oczywiście buzię – oczka i usta najłatwiej namalować jadalnym czarnym pisakiem, którym bez trudu posłużą się nawet dzieci. Na sam koniec w masę można wbić mniejsze kawałki ciasteczek. Tortem zachwycą się wszyscy mali goście!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...