Loading...

Drewno od zawsze wspaniałe

Nie wyobrażamy sobie świata bez obecności drzew. Gdyby ich nie było, to krajobraz byłby smutny i pusty, a na dodatek byłoby duszno. Nie byłoby też widoku przytulnych drewnianych domów, czy malowniczych ogrodzeń, które wyglądają bardzo ciepło. Drewno jest najbardziej naturalnym, przyjaznym i zdrowym budulcem. Jest wyposażone w wiele pierwiastków chemicznych, jak tlen, węgiel, wodór, azot. W skład głównych związków tworzących drewno wchodzi celuloza, lignina, hemiceluloza. Lecz to nie wszystko, bo w drewnie występuje cukier, skrobia, białko, olejki eteryczne, garbniki, guma.

Na świecie występuje nawet do 40 tysięcy gatunków roślin drzewiastych

Z pośród nich około 4 tysięcy ma znaczenie użytkowe. Około 1, 5 tysiąca posiada właściwości techniczne. A około 500 gatunków jest przedmiotem handlu na świecie. Drzewa podlegają segregacji, podlegają starzeniu, podlegają niszczeniu przez wichury. Lecz najwięcej z nich podlega wycince na budowę domów i innych obiektów drewnianych. Jak i na pewne elementy, które niezbędne są podczas budowy budynków murowanych. Jak również drzewa wycinane są na opał.
Ludzie od najdawniejszych czasów korzystali z tego budulca, którym jest drewno. Dziś człowiek także musi korzystać z dobrodziejstw natury. W tym także wycinać drzewa. Lecz powinien również zalesiać nowe obszary, aby w przyszłości młodemu pokoleniu nie zabrakło zieleni i potrzebnego budulca. Tym bardzie, że nie jest łatwo uzyskać zdrowe drewno.

Drzewo ścięte nazywamy drewnem

Po ścięciu surowiec drzewny podlega różnorakiej obróbce, w zależności od tego na co jest przeznaczony. Bo przecież drewno potrzebne jest nie tylko na budowle, ogrodzenia, czy na opał. Ale również służy do wyrobu papieru. Wykorzystywane jest także jako paliwo do celów przemysłowych, gospodarczych i technicznych. Drewno używane jest też do celów konstrukcyjnych w budownictwie, jak np. rzeźb dachowych. Służy również, jako materiał na podłogi, boazerie, a także meble, ogrodzenia, altanki, tarasy. A nawet na wyposażenia placów zabaw, czy na same zabawki. Pozostałe dobre odpady wykorzystuje się do produkcji płyt pilśniowych, płyt wiórowych, sklejek. A najgorsze drewniane pozostałości stanowią surowiec energetyczny. Drewno jest surowcem, które posiada wiele zalet. Jest łatwe w obróbce, posiada dobrą izolacyjność termiczną, jest odporne na działanie wielu czynników chemicznych. Jest także materiałem ekologicznym i surowcem bliskim człowiekowi.

Jakie drewno nadaje się do przeróbki ?

Nie każdy rodzaj drzewa nadaje się na budowę domu, na elementy konstrukcyjne, czy na meble. Ponieważ drewno bardzo często posiada różne wady i uszkodzenia. Na przykład może posiadać sęki, zabarwienia, być niekształtne, posiadać pęknięcia, albo być zgniłe. Czasem też bywa, że jest uszkodzone mechanicznie na wskutek np. wiatru, albo ogólnie słabe jakościowo.
Trzeba pamiętać też o tym, że pozyskane drewno, jak i powstałe produkty pochodzące z drewna trzeba zabezpieczyć przed zamoczeniem. Bo w przypadku dostępu wody elementy drewniane bardzo łatwo podlegają degradacji. Pękają, krzywią się i tym samym tracą na wartości. Trzeba również zabezpieczyć drewno przed grzybami, a nawet owadami, które obniżają wytrzymałość drewna.

Posted in: Dom
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...