Loading...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy z nas przyzna, że trudno o późniejsze frytki niż te, które możemy dostać w lokalach gastronomicznych, restauracja, balach i tak dalej. Za ich sekretem stoi właśnie frytownica gastronomiczna.

Czym jest frytownica gastronomiczna?

Frytownica gastronomiczna jest urządzeniem służącym do gotowania. Jest to proces obróbki termicznej, który polega na smażenia w głębokim tłuszczu. Przy pomocy tego urządzenia najczęściej możemy przygotować frytki ziemniaczane, ale również nadaje się do przygotowywania panierowanej ryby, drobiu, warzyw, ciastek czy pączków. Wybrane produkty zanurza się po prostu w gorącym oleju, czyli fryturze. Dzięki temu w bardzo krótkim czasie możemy uzyskać chrupką skórkę, przy jednoczesnym zachowaniu wilgotny i miękki struktury wnętrza. Co warto jeszcze wiedzieć na temat tego urządzenia? Istotne jest to, że wbudowany termostat utrzymuje prawidłową temperaturę smażenia wybranych produktów, a jednocześnie dba o to, by nie dopuścić do nadmiernego rozgrzania się tłuszczu.

Czym powinna wyróżniać się frytownica gastronomiczna?

Profesjonalna frytownica gastronomiczna jest potrzebna niemal w każdym lokalu gastronomicznym, w którym serwuje się frytki, smażone ryby i kurczaki. Ponadto, jeżeli zamierzamy w naszym lokalu serwować również pączki, urządzenie to może okazać się przydatne. Ponadto mniejsze z tego typu sprzęty przydają się również w restauracjach, które w swoich kartach oferują różnego rodzaju dania smażone w głębokim tłuszczu.

Czym kierować się podczas wyboru frytownicy do lokalu gastronomicznego?

Przede wszystkim, jeżeli zamierzamy kupić konkretne urządzenie, musimy wiedzieć o tym, że na rynku dostępne są frytownice gastronomiczne gazowe oraz elektryczne. Jak nietrudno się domyślić, przede wszystkim różnią się one sposobem zasilania, a tym samym kosztami eksploatacji, konserwacji i przede wszystkim ceną. Warto wiedzieć, że bardziej opłacalne w przypadku stałego i intensywnego użytkowania wydają się frytownice na gaz ziemny lub propan-butan, ze względu na dość niskie ceny paliwa. Z drugiej strony musimy mieć świadomość tego, że modele zasilane energię elektryczną będą w utrzymaniu tańsze, a także ich koszty ewentualnej naprawy również nie będą wygórowane. Ponadto frytownica gastronomiczna elektroniczna może kosztować mniej od gazowego rozwiązania o podobnych parametrach.

Koniecznie musimy również zwrócić uwagę na pojemność naszego urządzenia i dopasować je do ilości zamówień w lokalu. Jeżeli zdecydujemy się na niewielkie frytownice nastawne o pojemności 3. lub 4. litrów musimy wiedzieć, że takie rozwiązanie sprawdzi się przede wszystkim w restauracjach, które oferują dania z głębokiego tłuszczu dość sporadycznie i w niewielkiej ilości. Jeżeli nasze menu proponuje dość dużo takich potraw, powinniśmy zainwestować w urządzenie większe. Musimy również wiedzieć, że odpowiednio duży zbiornik zadba również o komfort pracy I jednocześnie umożliwi przygotowywanie większej ilości porcji za jednym razem, co może być szczególnie ważne w chwilach wzmożonego ruchu.

Podsumowanie

Frytownica gastronomiczna jest urządzeniem niezbędnym w różnego rodzaju lokalach. Trudno jest sobie wyobrazić serwowanie pysznych i chrupiących frytek, czy wybornej ryby lub kurczaka, czy nugetsów drobiowych bez tego sprzętu. Oczywiście tak jak wspomnieliśmy, musimy zwrócić uwagę na to, jakie urządzenie zamierzamy kupić. powinny być ona w pełni dostosowane do naszego lokalu i odzwierciedlać potrzeby klientów. Niewątpliwie o pojemności i sposobu zasilania, duże znaczenie ma solidność wykonania takiego urządzenia. Z pewnością warto zainwestować więcej pieniędzy w polecane i sprawdzone frytkownica gastronomiczna, które posłużą nam dłużej i będą działały bezawaryjnie. Wybór konkretnego modelu zawsze pozostaje kwestią indywidualną, ale niewątpienie jakość wykonania konkretnego urządzenia jest aspektem szczególnie ważnym.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Drobne upominki dla klientów pomagają budować partnerskie relacje na długi czas. Klienci, którzy czują się doceniani, chętniej wracają, by dokonać...

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Worków foliowych używamy właściwie na każdym kroku – do przechowywania, pakowania, transportowania. Wiele firm wykorzystuje duże ilości opakowań w swoim...