Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Szczególnie na gotowaniu. Do tej czynności przydatnych jest wiele narzędzi. Od tych dużych, jak piekarnik, po te malutkie, jak drewniane łyżki czy noże. Skompletowanie pełnego kuchennego asortymentu nie jest łatwe. Dlatego warto zacząć to wystarczająco wcześnie, aby móc później bez przeszkód przygotowywać różne dania. Dziś zajmiemy się wyborem garnków. To jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Jakie będą najlepsze i które wybrać, aby cieszyć się nimi przez długi czas?
Rodzaje garnków
Garnki można dzielić ze względu na różne cechy. Mają one indywidualne przeznaczenia. Różnią się wielkościami, kształtami, uchwytami oraz materiałem, z którego są wykonane. Ten ostatni element jest kluczowy. Zwykle komplety garnków, które warto posiadać w domu, nie różnią się zbytnio od siebie. Mogą mieć inne uchwyty czy pokrywki, ale ich przeznaczenie jest to samo. Jednak wpływ na to, jak będziemy z nich korzystać ma przede wszystkim materiał. Może to być aluminium, stal, miedź, szkło czy nawet glina. Są one pokrywane różnymi powłokami, na przykład z emalii, teflonu czy też tytanu. Jaki więc wybrać?
Jakie garnki wybrać?
Każdy materiał ma swoje wady i zalety. Zwykle spotykamy się z garnkami ze stali, aluminium, ale także z miedzi. Używane powłoki na dane garnki zależą głównie od ich przeznaczenia. Różnice w garnkach wyznacza także cena. Najtańsze są te aluminiowe, do najdroższych z kolei należą miedziane. Cena jest wyznacznikiem jakości, trwałości oraz kosztowności danego materiału. Jakie więc cechy mają poszczególne materiały?
Garnki aluminiowe
Są one bardzo popularne, głównie ze względu na ich przystępną cenę. Ich charakterystyczną cechą jest szybkie nagrzewanie, ale także szybka utrata zgromadzonego ciepła. Można w nich szybko przygotować różne potrawy, ale nie ugotujemy tam wszystkiego. Niektóre produkty spożywcze, które mają kwaśny odczyn, nie nadają się do kontaktu z aluminium.
Garnki miedziane
To bardzo wytrzymałe, ale także drogie tworzywo. Świetnie przewodzą ciepło, a także pięknie się prezentują. Są prawdziwą ozdobą kuchni. Jeśli chodzi o ich zalety, to działają one dwukrotnie szybciej niż aluminium i stal nierdzewna. Miedziane garnki są wybierane przez szefów kuchni na całym świecie. Można w nich przygotować każdą potrawę. Szczególnie takie, które wymagają szczególnej precyzji.
Które garnki są najlepsze?
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, które garnki są najlepsze. Wszystko zależy od naszych wymagań, preferencji oraz budżetu. Oczywiście najlepszym wyborem były by garnki miedziane, ze względu na swoje właściwości. Jednak do codziennego użytku przez kucharzy-amatorów można wybrać inny rodzaj materiału. Zacznijmy od tańszych rozwiązań, a w miarę rozwoju naszych możliwości, zaopatrzmy się w coraz to porządniejszy sprzęt. Warto gotować i uczyć się nowych rzeczy. To świetna pasja, która wciąga!