Loading...

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu nie została wynaleziona we Włoszech. Historia kawy sięga 1 tysiąclecia p. n.e. Legenda głosi, że pewnego dnia Etiopski pasterz zauważył jak jego owce biegają po pastwisku i są bardzo pobudzone, kiedy zjedzą owoce konkretnego krzewu. Etiopczycy zaczęli zbierać owoce kawowca, ale ich smak nie spełnił oczekiwań pasterzy. Dopiero gdy jeden z krzaków spalił się, kawa zalana wrzątkiem i palona dała początek kawie którą znamy dziś.

Kiedy pijesz kawę ze znajomymi, warto opowiedzieć im o początkach tego energetycznego napoju.

Gatunki kaw, czyli dlaczego 100% arabica najlepiej się sprzedaje

Wyróżnić można dwa główne gatunki kaw : powszechnie znana arabica stanowiąca 70% światowej konsumpcji i mniej znana robusta. Oba gatunki występują między zwrotnikiem raka a koziorożca, w tak zwanym Coffee belt. Arabica jest kawą szlachetniejszą, ma mniej goryczki i bogatszy aromat. Natomiast robusta ma dwa razy więcej kofeiny, nawet do 2, 8%. Obie kawy są ogólnodostępne w Europie, jednak to arabica jest poważana wśród koneserów.

Smakuj kawy jak koneser

Profesjonalna degustacja kawy to element, którego nie powinnyśmy pomijać przy zakupie lub otwarciu paczki kawy. Tak zwany „coffee tasting” można porównać do próbowania wina przez sommelierów, po prostu trzeba spróbować zanim zaczniemy pić.

Punkt pierwszy – wąchamy

Nasz węch potrafi wyczuć o wiele więcej aromatów niż nasz smak. Dlatego warto powąchać kawę zanim przystąpimy do konsumpcji.

Punkt drugi – pijemy

Kawa jest gorąca, dlatego bierzemy mały łyk lub wręcz siorbiemy ją. Dzięki temu kawa dociera na wszystkie nasze kubki smakowe

Punkt trzeci – ciężar i kwasowość

Teraz warto określić czy kawa na długo zostawia smak tak jak śmietana 30% – kawa ciężka o pełnym body czy też od razu spływa nam po gardle jak chude mleko – kawa lekka o małym body.
Kwasowość a więc jak uruchamiają się nasze ślinianki kiedy napijemy się danej kawy, pomaga rozróżnić kawę lekko paloną (dużo ślliny) od mocno palonej (mało śliny)

  • Cappucino a Latte – miemy już spróbować czarnej kawy w profesjonalny sposób, ale każdy z nas wie że na czarnej kawie świat się nie kończy. Przejdźmy więc do rodzajów kaw jakie możemy przygotować w domu.
  • Espresso – shot kawy mocnym wyraźnym smaku podawany ze szklanką wody
  • Americano – shoty espresso zalane wrzącą wodą, opcjonalnie dodaje się również zimne mleko
  • Cappucino – shoty espresso zalane mlekiem i dużą ilością piany, mała filiżanka do 250 ml
  • Latte – shoty espresso zalane mlekiem z niewielką ilością piany, zazwyczaj podawane w większej pojemności 300-400 ml
  • Latte Macchiato – spienione mleko wlewamy do szklanki, czekamy aż się rozwarstwi i dolewamy shoty espresso dzięki czemu powstają 3 warstwy piana, kawa i mleko

No to mamy czarne i białe odmiany kaw, teraz wystarczy tylko kupić kawę ziarnistą, wsypać do ekspresu, zrobić degustacje a następnie ulubioną kawę, to proste.

Do dzieła, dziś bar należy do ciebie !

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...