Czekolada, według badań, zawierać może nawet 600 różnych substancji, które mają pozytywny wpływ na działanie organizmu. Polewa czekoladowa do ciasta może również stanowić piękny element dekoracji.
Czego dowiesz się z tego artykułu:
- czy czekolada jest zdrowa?
- jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
- Składniki do polewy czekoladowej z kakao
Zobacz także: https://upieczmy.pl/jak-upiec-dobry-biszkopt-czego-nie-wolno-robic/
Czy czekolada jest zdrowa?
Liczne właściwości czekolady sprawiają, że jest ona chętnie jedzona przez miliardy osób na świecie. Każdy kto choć raz spróbował czekolady, nie będzie mógł sobie odmówić kolejnego podejścia. Jak wiadomo, czekolada i wyroby czekoladowe są często używane w kuchni do tworzenia dekoracji oraz jako składniki dań i deserów. Warto nadmienić, że jedzenie czekolady to nie tylko przyjemność, ale też
pewnego rodzaju suplementacja substancji, które są dobre dla mózgu. Właściwości czekolady były znane długo przed tym, jak dotarła ona na kontynent europejski. Przez co np. w USA spożycie czekolady przyczyniło się do zwiększania odsetka ludzi z otyłością. Słodycze, również te, w których znajduje się kakao należy jeść z rozsądkiem.
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
Bez dwóch zdań taka forma robienia czekolady jest najbardziej podstawowa. Co ważne, każdą czekoladę robi się z kakao, lecz tutaj mowa jest o patencie na tworzenie płynnej polewy czekoladowej z suchego kakao. Najważniejsze przed rozpoczęciem tworzenia czekolady jest to, żeby znaleźć odpowiednie kakao. Oczywiście kupowana w sklepie sypka wersja kakao jest dobra, jednakże osoby, które mają wysokie poczucie smaku, powinny sięgać po produkty specjalnie importowane. Takie kakao znaleźć można w sklepach, które kiedyś nazywane byłyby sklepami kolonialnymi.
Składniki do polewy czekoladowej z kakao
Do zrobienia czekolady z kakao potrzebne będzie oczywiście kakao – 50g oraz 4 łyżki tłustego mleka. Warto nadmienić, że tłuszcz ma wpływ na to, jak szybko i sprawnie będzie mieszało się kakao z całą masą. Warto wybrać mleko tłuste, najlepiej to, które ma 3,2%. W polskiej kuchni przyjęło się stosowanie masła, jednakże wiele gospodyń sięga również po inny tłuszcz, czyli utwardzany olej w postaci margaryny. Margaryna nie jest zdrowa i nie ma takich walorów smakowych jak masło. W przypadku robienia polewy według opisanych tutaj zasad lepiej zrezygnować z margaryny. Jednak, gdy się na nią zdecydujemy dodajemy go 100g, tak samo jak w przypadku dodania masła. Przy dodaniu margaryny ilość mleka zmniejszamy do 2 łyżek. Ostatnim potrzebnym produktem jest przesiany cukier puder (120g) – tak, aby był gładki.
Jak przygotować polewę czekoladową z kakao?
Aby wykonać polewę czekoladową z kakao należy wykonać następujące kroki:
- Masło roztapiamy w garnku
- Dodajemy mleko, cukier puder i oczywiście kakao.
- Mieszamy trzepaczką, nie dopuszczając do wrzenia.
- W razie gdyby polewa wyszła za gęsta, można dodać odrobinę mleka.
To tyle! Jak widać przygotowanie polewy czekoladowej z kakao wcale nie jest takie trudne!
Polewa czekoladowa fit
Polewa czekoladowa to pyszny i wszechstronny dodatek do lodów, naleśników, gofrów i nie tylko. Ale czy wiesz, że może być również zdrowym dodatkiem do Twojej diety? Zgadza się – syrop czekoladowy może być dla Ciebie dobry! Dlaczego? Już odpowiadamy:
1. Polewa czekoladowa fit jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze to ważne składniki odżywcze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. Można je znaleźć w różnych produktach spożywczych, w tym w ciemnej czekoladzie, i mogą pomóc poprawić zdrowie na wiele sposobów.
2. Polewa czekoladowa może pomóc w poprawie zdrowia serca. Badania wykazały, że jedzenie gorzkiej czekolady może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Wykazano, że flawonoidy znajdujące się w czekoladzie pomagają poprawić przepływ krwi i zmniejszyć stan zapalny.
3. Syrop czekoladowy z kakao może poprawić nastrój. Wykazano, że jedzenie czekolady poprawia nastrój i funkcje poznawcze. Flawonoidy w czekoladzie mogą pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, co może poprawić funkcje poznawcze.
4. Polewa czekoladowa jest dobrym źródłem błonnika. Błonnik jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga zachować regularność i może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i innych problemów zdrowotnych.
5. Polewa czekoladowa fit może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Badania wykazały, że przeciwutleniacze znajdujące się w czekoladzie mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Polewa czekoladowa do ciasta
Co ważne, nie jest jedyną opcją stworzenie czekolady z sypkiego kakao. Czekoladowa polewa może być również wynikiem połączenia czekolady bardzo gorzkiej z mlekiem i masłem, lecz w innych proporcjach. Warto przed zrobieniem czekoladowej polewy dowiedzieć się jak gęsta powinna ona być. Gęstość wpływa na to, jak gruba będzie warstwa czekolady na pokrytym nią jedzeniu.
Robiąc polewę, należy zwrócić szczególną uwagę na to, żeby nie przypalić naczynia, w którym ją mieszamy. Osoby, które mają problem z kontrolowaniem temperatury, mogą wybrać rozwiązanie bezpieczniejsze, czyli kąpiel wodną. Domowa polewa to coś, co zasmakuje każdemu domownikowi, warto sięgać po nią częściej niż po gotowe produkty.
Niezależnie od tego, która metodę wybierzesz, możesz być pewny, że będzie to bardzo przyjemna i pyszna forma udekorowania ciast lub innych deserów.