Dieta wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a przepisy na pyszne potrawy z owoców i warzyw cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednym z tych rarytasów, po który wegetarianie i weganie sięgają bardzo chętnie, są pasztety.
Jak je przygotować?
Kto chce stworzyć wegański pasztet z warzyw, ten może postawić na bardzo prosty przepis. Podstawa to składniki oraz dobrze dobrane przyprawy. Wegański pasztet można przygotować z kaszy jaglanej (250 g), szklanki prażonego słonecznika, suszonych grzybów (dwie szklanki) oraz warzyw: korzenia pietruszki, trzech marchewek, połówki selera, cebuli oraz czosnku. By pasztet miał dobrą konsystencję, warto dodać do niego również dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego.
Przyprawy, które warto tu wykorzystać, to: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn, wędzona papryka, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.
Przygotowanie pasztetu jest bardzo proste
Na początek należy namoczyć grzyby – najlepiej już dzień wcześniej. Sam pasztet powstaje z przesmażonych warzyw: cebuli, czosnku oraz pokrojonych na drobne kawałki: pietruszki, selera i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, należy do nich dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby. Wszystkie te składniki należy dusić na małym ogniu do chwili, gdy staną się miękkie. Gdy warzywa będą się dusiły, można sprażyć słonecznik na patelni oraz ugotować 250 g kaszy jaglanej. Gdy warzywa i kasza będą gotowe, można połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je zblendować, a następnie włożyć do foremek i piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ten prosty przepis na wegański pasztet cieszy się wielką popularnością. To samo zdrowie oraz wspaniały smak, dzięki czemu dieta wegańska staje się ciekawym zjawiskiem dla tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.