Ciasta czekoladowe zachwycają swoim aromatycznym, intensywnym smakiem. Co więcej, do czekolady idealnie pasują takie dodatki jak karmel, orzechy czy świeże owoce. Poznaj pomysły na najlepsze ciasta czekoladowe i zaskocz swoich najbliższych!
Ciasto czekoladowe to idealny pomysł zarówno na poobiedni deser, domowy podwieczorek, jak i wyjątkową uroczystość. Spośród czekoladowych wypieków możemy przygotować zarówno błyskawiczną czekoladową babkę czy murzynka, jak i elegancki przekładany torcik czekoladowy. Ciasto czekoladowe świetnie sprawdza się na urodzinach, zwłaszcza w przypadku najmłodszych, ale także na takich uroczystościach jak np. rocznice – wówczas można nasączyć je np. alkoholem czy kawą. Możliwości jest mnóstwo!
Ciasta czekoladowe z owocami
Kakao i czekolada idealnie komponują się z owocami takimi jak np. maliny, wiśnie, truskawki, kiwi, gruszki, jabłka czy brzoskwinie z zalewy. Owoce pasują zarówno do mlecznej, gorzkiej, jak i białej czekolady.
Miłośnicy truskawek z pewnością będą zachwyceni intensywnie czekoladową tartą z truskawkami. Co istotne, ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu! Zaletą tarty jest przede wszystkim błyskawiczne przygotowanie spodu. Wystarczą do tego herbatniki kakaowe, roztopione masło, kakao i cukier puder. By przygotować spód, wystarczy pokruszyć herbatniki na piasek i wymieszać pozostałe składniki. Tartę warto wypełnić przepysznym, aromatycznym intensywnie czekoladowym ganache. Ganache to francuska nazwa na aksamitne połączenie czekolady i śmietany. Do przygotowania ganache wystarczy więc jedynie gorzka czekolada i śmietanka 30 proc.! Całość warto obłożyć świeżymi truskawkami!
Inną, ciekawą propozycją jest czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami. To aromatyczne, bezglutenowe ciasto jest puszyste i bardzo aromatyczne. Ciasto można polać intensywnie czekoladową polewą. Szukasz pomysłów na ciasto czekoladowe? Przepis na to i inne ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.
Torcik czekoladowy – pyszny i elegancki
Świetnym pomysłem na specjalną uroczystość jest elegancki torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą (tzw. lustrzaną) polewą. Błyszcząca polewa posypana pokruszonymi orzechami robi niesamowite wrażenie. Torcik świetnie prezentuje się także po przekrojeniu gdy widoczne są dwie warstwy – jedna z ciemnego, kakaowego biszkoptu, zaś druga – jasna, z musu orzechowego.
Torcik czekoladowy można przekładać różnymi kremami czy musami. Świetnie nadaje się do tego krem o smaku kakaowym, który dodatkowo nadaje intensywnego, czekoladowego smaku. Z ciastem czekoladowym świetnie łączy się też karmel.