Loading...

Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych?

Jeśli dbamy o codzienną zdrową dietę, warto wyposażyć swoją kuchnię w dobrej klasy wyciskarkę do soków. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie wolnoobrotowa, które wyciśnie sok nawet z ziół! Na czym polega działanie takich wyciskarek i którą z nich wybrać? Na te pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

Pyszny i zdrowy sok

Wyciskarka do soków to urządzenie, które powinno znaleźć się w kuchni każdej osoby dbającej o zdrową, zbilansowaną dietę. Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowego jadłospisu, a taka dieta wcale nie musi być nudna. Podaż warzyw i owoców może odbywać się także za pomocą pysznych soków. Świeżo wyciśnięty sok warzywny, owocowy lub warzywno-owocowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jedynie dobrej klasy wyciskarki wolnoobrotowe potrafią wycisnąć z owoców i warzyw wszystkie cenne składniki odżywcze. Działanie tego typu wyciskarek opiera się na wykorzystaniu siły miażdżenia, a uzyskany za jej pomocą napój ma wysokie walory smakowe oraz zdrowotne. Najważniejszym elementem takiej wyciskarki jest tzw. wałek ślimakowy. Do wyboru mamy wyciskarki jedno bądź dwuślimakowe.

Wyciskarki jednoślimakowe

Wszystkie wyciskarki wolnoobrotowe działają wykorzystując siłę miażdżenia. Dzięki wolnym obrotom urządzenia sok nie ulega napowietrzeniu, a tym samym cenne substancje zawarte w owocach i warzywach nie utleniają się. Dzięki temu uzyskujemy zdrowy i smaczny napój. Wałek ślimakowy miażdży owoce i warzywa, a następnie wyciskany jest z nich sok. Niewątpliwą zaletą soku z wyciskarki w porównaniu z popularną sokowirówką jest fakt, iż może on być przechowywany w lodówce o wiele dłużej (a to za sprawą jedynie minimalnego napowietrzenia soku). Jednoślimakowa wyciskarka, jak wskazuje jej nazwa, wyposażona jest w pojedynczy wałek ślimakowy, stanowiący serce wyciskarki. Takie wyciskarki są z reguły mniejsze od swoich dwuślimakowych odpowiedników. Wyciskarka jednoślimakowa bez problemu wyciśnie esencjonalny sok z większości warzyw i owoców.

Wyciskarki dwuślimakowe

Wyciskarka dwuślimakowa działa w sposób analogiczny do tej z pojedynczym wałkiem. Wykorzystując siłę miażdzenia rozdrabnia owoce i warzywa, a następnie wyciska z nich sok. Oba typy wyciskarek nie podgrzewają soku w czasie jego wyciskania, a to nie powoduje dodatkowej utraty cennych właściwości odżywczych. Dwuślimakowe wyciskarki są jeszcze bardziej efektywne od tych jednoślimakowych. Nie stanowią dla nich problemu nawet najtwardsze warzywa czy owoce, a nawet zioła. Z reguły są też większe, dlatego należy przeznaczyć na nie więcej przestrzeni w kuchni. Takie wyciskarki są też często wybierane do zastosowań profesjonalnych (np. w cateringu, barach czy kawiarniach). 

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...