Przepis na pyszne ciasto malinowa chmurka na biszkopcie jest bardzo prosty do wykonania, dlatego też jest to doskonały wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami. Lekkie i smaczne ciasto doskonale sprawdzi się przede wszystkim w sezonie letnim. Wynika to oczywiście z tego, że właśnie latem będzie można bez problemu kupić świeże maliny. Dowiedz się również, czy można wykonać tą słodkość również z owocami mrożonymi już dziś.
Jakie składniki są potrzebne?
Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie najczęściej przygotowane jest na kruchym cieście. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby postawić na lekki biszkopt beztłuszczowy. Jest to doskonały wybór dla tych osób, które zwracają szczególną uwagę na kalorie. Jeżeli chodzi o sam biszkopt to potrzebne będą dwa białka (rozmiar L), dwa żółtka, 50 gram cukru, 50 gram mąki i jedna łyżka mąki ziemniaczanej. Najważniejszymi składnikami są oczywiście maliny.
Jak wspomniano we wstępie godne polecenia są świeże maliny (około 250 gramów). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać mrożone maliny. Do przygotowania ciastka potrzebne będą dwa opakowania galaretki malinowej i 500 ml wody wrzącej. Aby przygotować pyszny krem śmietankowy należy zaopatrzyć się w 250 ml śmietany kremówki, która koniecznie musi być mocno schłodzona. Tak samo musi być schłodzony serek mascarpone (125 g). Do smaku można dodać również dwie łyżki cukru.
Jeżeli chodzi o bezę z migdałami, to do jej przygotowania niezbędne jest jedno białko z jajka, 50 gramów cukru, jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej, garść płatków migdałowych i pół łyżeczki octu (ewentualnie soku z cytryny).
Zobacz także: https://upieczmy.pl/muffiny-czekoladowe-z-malinami/
Przepis na ciasto malinowa chmurka – krok po kroku
Aby przygotować biszkopt w pierwszej kolejności należy białka dokładnie zmiksować z cukrem do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Kolejnym krokiem jest przesianie przez sitko mąki. Do ubitych białek można dodać żółtko i delikatnie wymieszać. W zadaniu tym najlepiej sprawdzi się łopatka. Osoby, które korzystają z miksera powinny włączyć najniższe obroty. Do żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy do foremki o średnicy 22 cm. Na dnie wcześniej układamy oczywiście papier do pieczenia. Biszkopt należy piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej sprawdzi się piekarnik z termoobiegiem. Po upieczeniu należy oczywiście ostudzić biszkopt. Osoby, które preferują wilgotny biszkopt mogą pokropić go wodą z cukrem.
Najłatwiejsza do wykonania jest oczywiście warstwa malin. Galaretkę malinową po zalaniu gorącą wodą należy dokładnie wymieszać. Po dodaniu malin należy poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Właśnie wtedy należy wyłożyć ją na biszkoptowy spód.
Bardzo łatwo jest również wykonać krem śmietankowy. Zimną śmietanę kremówkę należy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Jeżeli krem będzie bardzo gęsty to można go nałożyć na zastygniętą galaretkę z malin. Po tym zadaniu należy schować foremkę do lodówki.
Ciasto malinowa chmurka przepis na bezę migdałową
Ostatnim etapem jest beza migdałowa. Białko należy zmiksować z cukrem, a następnie dodać ocet lub sok z cytryny. Przy delikatnym mieszaniu dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę przekładamy na foremkę, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej ją wyrównać. Wierzch bezy można posypać płatkami migdałowymi. Bezę należy piec przez 45 minut w temperaturze 130 stopni. Gotową bezę przykładamy na wierzch kremu śmietankowego i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
Ciasto malinowa chmurka – podsumowanie
Ciasto malinowa chmurka jest proste w wykonaniu i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Z pewnością dodatkową zaletą jest to, że nie musimy ograniczać się tylko do wykonywania tej słodkości tylko latem. W sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych malin nie należy bać się korzystać z mrożonych owoców! Ciasto powinno wyjść równie pyszne również wtedy.
A Ty, w jakiej porze roku pieczesz swoje pierwsze ciasto malinowe z naszym przepisem?
Zobacz także: https://upieczmy.pl/ciasto-smerfetka/