Branża gastronomiczna wymaga odpowiedniego wyposażenia, które zapewni właścicielom sprawne świadczenie usług i jednocześnie stanie się wizytówką firmy. Nie zawsze polega ona na przyjmowaniu gości w lokalu. Można śmiało powiedzieć, że w obecnych czasach znacznie częściej polega na dowożeniu jedzenia bezpośrednio do klienta. Dania na wynos wymagają właściwego przygotowania zawsze, zwłaszcza gdy firma zajmuje się cateringiem dietetycznym lub gdy w grę wchodzą rosnące w siłę foodtrucki. Opakowania gastronomiczne w takim wypadku są wartością na wagę złota.
Jakie opakowanie sprawdzi się w przypadku restauracji?
Wiele tak naprawdę zależy od rodzaju potraw serwowanych w danym miejscu. Plastikowe szczelnie zamykane opakowania gastronomiczne sprawdzą się idealnie w przypadku restauracji umożliwiających zamawianie zup i kremów. Tego typu pojemniki będą wówczas doskonałym rozwiązaniem i z pewnością nie sprawią kłopotu w transporcie. Punkty gastronomiczne serwujące dania obiadowe powinny wyposażyć się w pojemniki wykonane z trzciny, które świetnie zachowują temperaturę, ale jednocześnie nadają się do podgrzania w mikrofalówce. Opakowania gastronomiczne tego typu najczęściej posiadają przegródki umożliwiające oddzielenie poszczególnych składników obiadu i na ogół współpracują ze wszystkimi modelami zgrzewarek. Dostępne są również modele plastikowe o różnorodnej głębokości, takie jak np. https://www.decopak.pl/opakowania-gastronomiczne-cat-159 dzięki czemu właściciele restauracji będę mogli swobodnie wybierać spośród różnych rozmiarów i dobrać idealny w przypadku gramatury konkretnej potrawy.
Oryginalne opakowania do foodtrucka
Opisując obrazowo, foodtrucki to jeżdżące auta wypełnione po brzegi jedzeniem. Tego typu działalność to prężnie rozwijająca się gałąź branży gastronomicznej, którą najczęściej można spotkać podczas plenerowych imprez lub w stałych miejscach. Przymierzając się do stworzenia własnego foodtrucka trzeba mieć na względzie również kwestię opakowań gastronomicznych, ponieważ to jedyna opcja serwowania jedzenia. Również w tym wypadku warto dokładnie przeanalizować kwestię serwowanego jedzenia. Płynna konsystencja wyklucza papierowe opakowania. Jeżeli jednak działalność ma polegać na serwowaniu belgijskich frytek czy pysznych burgerów, to papier będzie doskonałym rozwiązaniem. Również w tym wypadku wybór opakowań gastronomicznych jest obszerny zarówno pod względem wzoru, jak i gabarytów. Dostępne są także wersje papierowe z przeznaczeniem do zgrzewu, co znacząco wpływa na atrakcyjność oferty. Wielu klientów chwali sobie możliwość zamówienia dania na wynos.