Loading...

Jaka profesjonalna patelnia jest najlepsza – stalowa, węglowa, teflonowa?

Patelnia jest jednym z podstawowych sprzętów kuchennych, bez których nie można wyobrazić sobie gotowania. W niektórych przypadkach można ją wprawdzie zastąpić grillem, czy tradycyjnym piekarnikiem, ale istnieją czynności, w których okazuje się niezbędna.

Cechy profesjonalnej patelni

Sukcesem doskonale przygotowanego posiłku są nie tylko pierwszej jakości produkty, ale także sprzęt użyty podczas gotowania. Nie inaczej ma się rzecz w przypadku patelni. Wybierając idealną dla siebie, musimy wziąć pod uwagę warunki, w jakich będzie użytkowana, co będziemy na niej przygotowywać oraz regularność jej wykorzystywania. Główną cechą odpowiedniej patelni powinna być wysoka odporność na czynniki zewnętrzne — w tym uszkodzenia mechaniczne. Istotna jest także powłoka, z której została wykonana. Wśród najczęściej wybieranych patelni prym wiodą stalowe, węglowe i teflonowe.

  • Patelnie węglowe — ze względu na brak powłoki traktowane są jako najbardziej zdrowe. Ponadto trwałość materiału, z jakiego została wykonana, sprawia, że jest niezwykle odporna na uszkodzenia, zarysowania i rdzewienie. Przed początkiem użytkowania należy ją jednak odpowiednio przygotować. Proces zahartowania takiej patelni polega na poddaniu jej konkretnej temperaturze poprzez wygrzanie jej w mocno nagrzanym piekarniku lub uprażeniu na niej soli do momentu uzyskania brązowego koloru. Jest to patelnia idealna do przygotowania potraw mięsnych i warzywnych. Jednocześnie większość producentów przestrzega przed korzystaniem z patelni w momencie, gdy temperatura na jej powierzchni przekracza 250° Celsjusza — będzie to skutkowało przywieraniem potrawy. Największą wadą patelni stalowej jest jej waga. Jako że waga posiada grube dno, jest ona stosunkowo ciężka i nie każdy odczuję wygodę podczas jej użytkowania
  • Patelnie stalowe — patelnie ze stali nierdzewnej charakteryzują się wielowarstwowym dnem, wpływającym pozytywnie na rozprzestrzenianie się ciepła po całej jej powierzchni, co z kolei przekłada się na oszczędność energii. Stal jest materiałem odpornym na uszkodzenia, co zapewni nam użytkowanie patelni przez lata. Ważną zaletą jest to, że materiał nie wchodzi w reakcję z innymi potrawami (np. kwasem wydzielanym przez niektóre produkty) i nie wpływa na jakość i smak przyrządzanego dania. Wbrew pozorom częste używanie tego rodzaju patelni wywiera pozytywny wpływ na jej funkcjonalność — im częściej patelnia jest „wypalana”, tym niższe ryzyko występowania przypaleń
  • Patelnie teflonowe — ze względu na swoją charakterystyczną powłokę, patelnie te są niezwykle cenione za możliwość smażenia na niej bez dodatku tłuszczu. Dodatkowo szybko się nagrzewa i utrzymuje osiągnięta temperaturę przez cały proces przygotowywania potrawy. Teflon jest obojętny chemicznie, nie wydziela szkodliwych substancji i nie powoduje reakcji alergicznych. Powierzchnia takiej patelni jest łatwa do utrzymania w czystości, pamiętać jedynie należy, żeby podczas smażenia używać tylko przyborów drewnianych lub silikonowych. W przeciwnym razie istnieje ryzyko porysowania powierzchni i trwałego uszkodzenia powłoki.

Patelnia profesjonalna — na jaką się zdecydować?

Rynek gastronomiczny ma do zaoferowania mnóstwo produktów o różnym przeznaczeniu. Gastronomiczne patelnie nie stanowią tu wyjątku. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, która z nich będzie najbardziej odpowiednia. Wszystko zależy od predyspozycji kucharza i przeznaczenia docelowego patelni. Warto również zwrócić uwagę na kuchenkę, na której patelnia będzie używana. W przypadku posiadania kuchenki bądź płyty indukcyjnej potrzebować będziemy specjalnego sprzętu, działającego na polu magnetycznym przez nią wytwarzanym. Jako że różne potrawy potrzebują odmiennych warunków przygotowania, możliwa jest sytuacja, że w momencie kompletowania sprzętu kuchennego potrzebny będzie każdy z rodzajów patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne funkcjonowanie. Służą one bowiem do serwowania rozmaitych...

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest jednym z tych produktów, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości i tym samym powinien...

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie zyskują ostatnio coraz większą popularność. Jedną z ich największych zalet jest prostota i uniwersalność. Są świetnym uzupełnieniem wielu...

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Potrawy przygotowane na ruszcie są nie tylko wyjątkowo soczyste i aromatyczne, ale równieżzdrowsze,chociażby od dań smażonych. Grillowanie to nie zajęcie...

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Jesteś osobą, która nie wyobraża sobie potraw bez smaku słodyczy, ale jest świadoma tego, że cukier szkodzi zdrowiu? A czy...