Grillowanie jest jednym z najpopularniejszych polskich zwyczajów, który jest szczególnie popularny w pierwszej połowie roku, po rozpoczęciu ciepłej wiosny. To właśnie na grillach zbierają się rodziny i liczne grupy znajomych, budując niezapomniane wspomnienia i odstresowując się w gronie bliskich. Jednak imprezę z grillem można jeszcze bardziej urozmaicić, znacznie zwiększając jakość podawanego jedzenia. W jaki sposób? Wystarczy zakupić odpowiednie akcesoria do grillowania i uwędzić grillowane potrawy.
Jedzenie wędzone na grillu
Potrawy wędzone dymem nie tylko mają lepszy, unikatowy smak, ale także wyjątkową konsystencję. Dzięki temu nawet najtwardsze mięso rozpływa się w ustach, a podawane jedzenie ma szansę zasmakować nawet najwybredniejszym gościom. Co więcej wędzone potrawy znacznie dłużej pozostają świeże i pyszne, wskutek czego można je jeść nawet kilka dni po zakończeniu rodzinnego grilla. Warto wspomnieć, że na grillu można wędzić nie tylko ryby i mięso, ale także sery, warzywa i owoce.
Czego potrzeba do wędzenia na grillu?
Akcesoria do grillowania są niezbędnym elementem podczas wędzenia potraw na grillu. Najważniejsze wydaje się być specjalne drewno, od którego zależy cały smak obrabianego dymem jedzenia. Na rynku dostępne są nie tylko klasyczne drewka, ale także te moczone w whiskey lub aromatyzowane owocami, co oczywiście wyczuwalne jest w wędzonych z ich użyciem potrawach. Firma Weber w swojej ofercie posiada drewienka z ‘porąbanej beczki po whiskey’, które nadadzą charakterystyczny i głęboki aromat potrawom z grilla.
Dobrze jest też zakupić specjalny grill przeznaczony do wędzenia jakim jest wędzarka ‘Smokey Mountain’. Posiada ona wbudowany termometr, dzięki któremu możemy kontrolować cały proces wędzenia. Sprawdzi się zarówno na grilla w ogródku jak i na wyjeździe. Wędzarka pozwala na grillowanie dużych kawałków mięsa, ryb lub pieczeni na dwóch poziomach. To idealne urządzenie dla fanów wędzonych potraw. Powolne pieczenie w niskiej temperaturze sprawi że mięso stanie się idealnie miękkie i soczyste.
Jak wędzić na grillu?
Prawidłowe wędzenie z użyciem grilla polega rozżarzaniu drewna do momentu pojawienia się na nim białego nalotu, a następnie umieszczeniu nad nim rusztu z przygotowywanymi potrawami. Należy pamiętać, że najlepsze efekty można uzyskać wyłącznie podczas wędzenia w temperaturze od 80 do 120 stopni Celsjusza (dlatego też zaopatrzenie się w specjalny grill lub termometr jest tak ważne). Niestety na tak wyjątkowe danie trzeba trochę poczekać. W zależności od rodzaju wędzonej potrawy proces ten może potrwać nawet kilka godzin. Uwolnienie się od regularnego sprawdzania stanu potrawy jest kolejnym powodem, dla którego powinno się używać specjalnych akcesoriów do kontrolowania temperatury wędzenia. Niektóre z nich przesyłają informacje bezpośrednio na telefon użytkownika, przez co nie musi on nawet podchodzić do swojego grilla.
Deski cedrowe zamiast drewna opałowego
Coraz większą popularnością cieszy się także wędzenie potraw z użyciem desek cedrowych. Jest ono znacznie łatwiejsze, a daje takie same, a czasami nawet lepsze rezultaty od wędzenia na opalanym drewnie. Wystarczy położyć ta deski cedrowe na ruszt, a na ich powierzchni umieścić przygotowane jedzenie. Dla uzyskania lepszego smaku można je także owinąć papierem cedrowym, który w połączeniu z dymem z desek zmieni zwykłe potrawy w najwykwintniejsze przysmaki.
Jeżeli podobał Ci się ten artykuł, koniecznie zapisz się na nasz newsletter! Osobom utrzymującym z nami stały kontakt udzielamy regularnych porad i informujemy je o nowościach w naszym sklepie, pozwalających na jeszcze lepsze efekty wędzenia!