Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć się jej, gdy jest podana w formie wilgotnego ciasta czekoladowego. Jak przygotować ten niesamowity wypiek? Podpowiadamy!
Składniki
Do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego będą Ci potrzebne:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- ¾ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 220 g masła,
- 140 g ulubionego dżemu,
- 2 jajka,
- ½ szklanki zaparzonej kawy,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukry wanilinowego.
Użyte do przygotowania ciasta składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki.
Przygotowanie
Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, dodaj do nich kawę i kakao. Gdy składniki dobrze się połączą, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Stopniowo dodawaj do nich jajka, jogurt oraz chłodną masę kakaową. Połącz dobrze składniki przy pomocy miksera. Następnie dodaj dżem i całość jeszcze raz zamieszaj.
Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Gdy wypiek ostygnie, możesz go dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami.
Kilka rad
- Wykorzystaną do ciasta mąkę wcześniej przesiej – dzięki temu wypiek lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszysty.
- Postaw na dobrej jakość składniki. W przypadku wilgotnego ciasta czekoladowego szczególnie ważny jest tłuszcz – niech będzie to prawdziwe masło 82%.
- Formę z ciastem ustaw na środkowej półce piekarnika. Piecz je bez termoobiegu. Gotowy wypiek zostaw jeszcze na kwadrans w piecu z uchylonymi drzwiczkami.
Więcej sprawdzonych wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne wilgotne ciasto czekoladowe znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/. Smacznego!