Loading...

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć się jej, gdy jest podana w formie wilgotnego ciasta czekoladowego. Jak przygotować ten niesamowity wypiek? Podpowiadamy!

Składniki

Do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego będą Ci potrzebne:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ¾ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 220 g masła,
  • 140 g ulubionego dżemu,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki zaparzonej kawy,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego.

Użyte do przygotowania ciasta składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki.

Przygotowanie

Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, dodaj do nich kawę i kakao. Gdy składniki dobrze się połączą, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Stopniowo dodawaj do nich jajka, jogurt oraz chłodną masę kakaową. Połącz dobrze składniki przy pomocy miksera. Następnie dodaj dżem i całość jeszcze raz zamieszaj.

Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Gdy wypiek ostygnie, możesz go dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami.

Kilka rad

  1. Wykorzystaną do ciasta mąkę wcześniej przesiej – dzięki temu wypiek lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszysty.
  2. Postaw na dobrej jakość składniki. W przypadku wilgotnego ciasta czekoladowego szczególnie ważny jest tłuszcz – niech będzie to prawdziwe masło 82%.
  3. Formę z ciastem ustaw na środkowej półce piekarnika. Piecz je bez termoobiegu. Gotowy wypiek zostaw jeszcze na kwadrans w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

Więcej sprawdzonych wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne wilgotne ciasto czekoladowe znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/. Smacznego!

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...