Tort jest ciastem mającym pełnić dwa ważne zadania – zaspokoić kubki smakowe gości oraz stanowić ozdobę uroczystego stołu. W zależności od oczekiwań i okazji, na której ma zostać podany, tort może być wykonany w kilku wariantach i w zasadzie jedyną barierą jest w tym przypadku wyobraźnia cukiernika. Przyjrzyjmy się tym niepowtarzalnym ciastom pod kątem ich wyglądu.
Torty imieninowe i urodzinowe
Urodziny i imieniny to uroczystości, na których nie może zabraknąć bogato zdobionego ciasta deserowego jakim jest tort. Na takich imprezach królują wypieki ze specjalnie napisaną dedykacją dla osoby obchodzącej swoje święto, jak również takie, które są oblane białą lub czarną czekoladą i ozdobione np. kwiatami lub owocową mozaiką.
Zobacz także: https://upieczmy.pl/tort-ciasteczkowy-potwor/
Artystyczne torty dla najmłodszych
Przyjęcie urodzinowe dla dziecka jest wyjątkową okazją, na którą warto przygotować coś specjalnego i niezapomnianego. Twoja pociecha z pewnością uwielbia oglądać filmy animowane. Zapytaj ją, którą postać lubi najbardziej i spraw, że zagości ona na jej urodzinowym stole. SpongeBob czy któryś z trzech znanych Minionków na pewno zrobi duże wrażenie i to nie tylko na jubilacie, ale również na wszystkich jego gościach.
Torty okolicznościowe
Komunia Święta i wesele to uroczystości, których nieodłącznym kolorem jest biel. I właśnie torty w takim kolorze są najczęściej wybierane przez organizatorów tych wydarzeń. Dla dziecka, które przystępuje do Komunii Św. idealnym wyborem jest ciasto w kształcie książki, na której mogą być zamieszczone np. zdjęcie i opłatek. Wesele to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu Młodej Pary, dlatego na ich uroczystym stole powinien zagościć wyjątkowy, piętrowy tort w stylu angielskim lub np. typu „naked”, czyli bez polewy zakrywającej całą jego powierzchnię.
Jak powinien wyglądać tort na rocznicę?
Propozycją dla par i małżeństw obchodzących rocznicę wspólnego pożycia lub święto zakochanych jest tort w kształcie serca, na którym znajdować się będzie dedykacja i płatki róż. Własnoręczne wykonanie tego rodzaju ciast wymaga dużych zdolności i wiedzy cukierniczej, dlatego warto zamówić gotowe produkty w firmie z tradycjami, jak np. Piekarnia w Warszawie.